Fotoreporter portala Faktor.ba Muhidin Živojević verbalno je napadnut od strane nepoznatog muškarca dok je stajao na javnom parkingu i fotografisao dolazak zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo na sjednicu.

Muškarac je prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati. Napadač se predstavio kao osoba “iz Vlade Kantona” iako nije imao bilo kakvu akreditaciju, bezupješno je pokušao izazvati reakciju obližnje policije, da bi se na kraju vratio do Živojevića i poručio mu da će ga “zapamtiti”.

Adi Bebanić, reporter N1 televizije, fizički je napadnut 08. septembra 2019. tokom izvještavanja sa skupa koji se odvijao u sarajevskom naselju Ciglane, uoči održavanja Povorke ponosa.

Linija za pomoć novinarima uputila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upit o ovom incidentu. Dobili smo odgovor da su pripadnici policije putem službenika na terenu zaprimili prijavu o napadu na Adija Bebanića.

Nakon toga N1 televizija podnijela je krivičnu prijavu protiv NN izvršioca. Linija za pomoć novinarima dostavila je zahtjev za informacijama o ovom slučaju Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Prema posljednjim informacijama, napadač na Bebanića još uvijek nije identifikovan.

Glavnog i odgovornog urednika portala Otisak.ba Adisa Mujdanovića je fizički napala nepoznata osoba i nanijela mu lakše tjelesne povrede.

Napad se dogodio oko 12.30 sati, kada je na Mujdanovića na ulici snažno fizički nasrnuo nepoznati muškarac i udario ga ramenom. Od jačine udarca Mujdanović je pao na pločnik, zadobivši lakšu tjelesnu povredu u vidu ogrebotine na lijevoj nozi, te lakše bolove u lijevoj nozi i ruci.

Linija za pomoć novinarima uputila je dopis Policiji Brčko Distrikta u vezi sa ovim napadom.
Policija Brčko Distrikta BiH obavijestila je Liniju za pomoć novinarima da je identifikovala napadača pod inicijalima A.R., 1990.godište iz Brčkog, te je predmet poslan Osnovnom sudu Brčko na daljnje postupanje.

Slobodni novinar i dopisnik DW Ajdin Kamber je 6. novembra pokušao da dođe do premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića u zgradi Vlade USK kako bi direktno zakazao intervju o temi migrantske krize u tom dijelu BiH, pošto danima nije dobio odgovor na zahtjev poslat e-mailom. Tom prilikom je policajac u civilu legitimisao Kambera, osporavao ispravnost njegove novinarske akreditacije i na kraju ga obavijestio da premijer „nema vremena za intervju“. Novinar je uredno pokazao svoju ličnu kartu i akreditaciju kako je traženo.
Nakon desetak minuta ubjeđivanja i pokušaja da na silu novinar napusti zgradu Vlade, izašao je premijer Ružnić i sam ga izveo ispred zgrade, bez ikakvog obrazloženja u vezi sa uskraćivanjem intervjua.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, novinaru Avdi Avdiću se prijeti kako će ga „potraživati po kanalima“.
Video poruka je upućena nakon što je Avdić objavio nekoliko tekstova o mogućim kriminalnim radnjama povezanim sa drogom i pranjem novca, te navodnoj Gačaninovoj umiješanosti u te ilegalne radnje.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić objavila je 15.10.2019. na svom Facebook profilu post pod naslovom “Kad novinari rade gestapovski posao”. U ovom postu Jukićeva je navela kako je Admir Muslimović, novinar Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH) od nje tražio da mu kaže da li ima dokaze za svoju tvrdnju o mogućem rušenju VSTV-a, te da se ona tom prilikom osjećala “kao da je ispituje isljednik”. Jukićeva je u istom postu ustvrdila i kako je ona “meta stalnog napada od strane podobnih novinara i inih ‘stručnjaka'” te je na kraju zaključila: “Jadni smo mi sa takvim novinarima.”

Novinar Admir Muslimović prijavio je ovaj incident Liniji za pomoć novinarima navodeći da je sa Ružicom Jukić sve vrijeme vodio razgovor profesionalno i primjereno uz uobičajena pitanja, te da je ona u svom postu iznijela niz neistina i špekulacija.

S obzirom da ovo nije prvi slučaj u kojem čelnici VSTV-a javno prozivaju i kritikuju novinare i medije u BiH, Upravni odbor Udruženja BH novinari je 17.10.2019. uputio javno pismo članovima VSTV-a zbog neprimjerene komunikacije sa medijima kao i uskraćivanja informacija novinarima o radu VSTV-a.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je javnost da se 27.09.2019. u večernjim satima dogodio napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo njihovog portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji zbog posjedovanja droge, grupa huligana je uz prijetnje prisilila urednika portala da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Brzom reakcijom MUP-a Kantona Sarajevo iste večeri uhapšena su dvojica osumnjičenih za ovaj napad. Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora obojici osumnjičenih za krivična djela protupravno lišenje slobode i ugrožavanje sigurnosti.

Međutim, sudija je prihvatio prijedlog odbrane da se osumnjičeni brane sa slobode uz zabranu prilaska medijskim redakcijama i novinarima u krugu od 100 metara, te su oni pušteni iz pritvora.

Nakon što se Udruženje BH novinari oglasilo saopćenjem za javnost u vezi sa kontinuiranim političkim pritiscima na uposlenike RTV Zenica, Urednički kolegij RTV Zenica uputio je opširno reagovanje BH novinarima, u kojem su zaprijetili tužbom za klevetu protiv Udruženja.

U pomenutom saopćenju uredničkog kolegija RTV Zenica stoji, između ostalog, kako BH novinari “lako mogu snositi posljedice za ničim utemljene i preslobodne navode, zaključke i zahtjeve”.

Nakon što je Upravni odbor BH novinara uputio saopćenje za javnost povodom napada na kamermana RTV TK Ademira Mešanovića u rudniku Kreka, a Linija za pomoć novinarima zatražila od PU Lukavac da istraži ovaj slučaj i da ih obavijesti o poduzetim radnjama, zaštitarska agencija Cobra Security zaprijetila je tužbom za klevetu BH novinarima.