Na godišnjoj konferenciji za medije predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik verbalno je napao novinarku BN televizije i dopisnicu iz Sarajeva Slađanu Jašarević. Dodik je BN televiziju okvalifikovao kao „rušitelja Republike Srpske“.

Novinar Vladimir Šušak priveden je od strane PU Banja Luka dok je fotografisao Davora Dragičevića (lice koje organizuje protesto da bi urgirao na vlasti da razriješe ubistvo njegovog sina) u kolima Hitne pomoći, kojima je Dragičević prevezen iz PU Banja Luka poslije davanja iskaza u policiji.

Adis Susnjar, a local journalist was physically assaulted in the entrance hall of his building while returning home.

He got minor injuries during this assault.

Nepoznata osoba je sms porukom prijetila freelance novinaru Fahrudinu Vojiću.

Vijeće uposlenika je poslalo Žalbu Liniji za pomoć novinarima radi kršenja prava na slobodu izražavanja i zavođenje cenzure na Kantonalnoj televiziji Sarajevo (TVSA) koje je uslijedilo nakon što su u emisiji „Dobre vribacije“ objavljenje karikature umjetnika i karikaturiste Filipa Andronika. Kritici i cenzuri je izložena urednica Enisa Skenderagić od strane Uprave TV SA i Stranke Demokratske akcije.

Od izbora 2016.godine počinje finansijska ucjena medija.

Iz povjerljivih izvora bliskih policijskim krugovima novinarki Milanki Kovačević upućeno da se pripazi radi moguće odmazde  zbog tekstova objavljenih na portalu Direkt a koji su se bavili problemima u Policijske Uprave Trebinje.

Dvije maskirane osobe su ispred zgrade u kojoj živi sačekale novinara Kovačevića, nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede.

Kovačević je napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvješataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupe građana u borbi za razotrkivanjem istine o obustvu mladog studenta iz Banja Luke, Davida Dragičevića) te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

Nakon niza tekstova koje je objavila u vezi sa zločinima koje su počinili mudžahedini u Srednjoj Bosni u ratu 90-tih godina, na društvenim mrežama upućene su prijetnje novinarki Gloriji Lujanović.