Slobodni novinar i dopisnik DW Ajdin Kamber je 6. novembra pokušao da dođe do premijera Unsko-sanskog kantona Mustafe Ružnića u zgradi Vlade USK kako bi direktno zakazao intervju o temi migrantske krize u tom dijelu BiH, pošto danima nije dobio odgovor na zahtjev poslat e-mailom. Tom prilikom je policajac u civilu legitimisao Kambera, osporavao ispravnost njegove novinarske akreditacije i na kraju ga obavijestio da premijer „nema vremena za intervju“. Novinar je uredno pokazao svoju ličnu kartu i akreditaciju kako je traženo.
Nakon desetak minuta ubjeđivanja i pokušaja da na silu novinar napusti zgradu Vlade, izašao je premijer Ružnić i sam ga izveo ispred zgrade, bez ikakvog obrazloženja u vezi sa uskraćivanjem intervjua.

U video poruci, koju je snimila i poslala osoba pod imenom Mirza Gačanin sa mjestom boravka u Holandiji, uz vulgarne psovke i pominjanje djece novinara, novinaru Avdi Avdiću se prijeti kako će ga „potraživati po kanalima“.
Video poruka je upućena nakon što je Avdić objavio nekoliko tekstova o mogućim kriminalnim radnjama povezanim sa drogom i pranjem novca, te navodnoj Gačaninovoj umiješanosti u te ilegalne radnje.

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić objavila je 15.10.2019. na svom Facebook profilu post pod naslovom “Kad novinari rade gestapovski posao”. U ovom postu Jukićeva je navela kako je Admir Muslimović, novinar Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH) od nje tražio da mu kaže da li ima dokaze za svoju tvrdnju o mogućem rušenju VSTV-a, te da se ona tom prilikom osjećala “kao da je ispituje isljednik”. Jukićeva je u istom postu ustvrdila i kako je ona “meta stalnog napada od strane podobnih novinara i inih ‘stručnjaka'” te je na kraju zaključila: “Jadni smo mi sa takvim novinarima.”

Novinar Admir Muslimović prijavio je ovaj incident Liniji za pomoć novinarima navodeći da je sa Ružicom Jukić sve vrijeme vodio razgovor profesionalno i primjereno uz uobičajena pitanja, te da je ona u svom postu iznijela niz neistina i špekulacija.

S obzirom da ovo nije prvi slučaj u kojem čelnici VSTV-a javno prozivaju i kritikuju novinare i medije u BiH, Upravni odbor Udruženja BH novinari je 17.10.2019. uputio javno pismo članovima VSTV-a zbog neprimjerene komunikacije sa medijima kao i uskraćivanja informacija novinarima o radu VSTV-a.

Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je javnost da se 27.09.2019. u večernjim satima dogodio napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo njihovog portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji zbog posjedovanja droge, grupa huligana je uz prijetnje prisilila urednika portala da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Brzom reakcijom MUP-a Kantona Sarajevo iste večeri uhapšena su dvojica osumnjičenih za ovaj napad. Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora obojici osumnjičenih za krivična djela protupravno lišenje slobode i ugrožavanje sigurnosti.

Međutim, sudija je prihvatio prijedlog odbrane da se osumnjičeni brane sa slobode uz zabranu prilaska medijskim redakcijama i novinarima u krugu od 100 metara, te su oni pušteni iz pritvora.

Nakon što se Udruženje BH novinari oglasilo saopćenjem za javnost u vezi sa kontinuiranim političkim pritiscima na uposlenike RTV Zenica, Urednički kolegij RTV Zenica uputio je opširno reagovanje BH novinarima, u kojem su zaprijetili tužbom za klevetu protiv Udruženja.

U pomenutom saopćenju uredničkog kolegija RTV Zenica stoji, između ostalog, kako BH novinari “lako mogu snositi posljedice za ničim utemljene i preslobodne navode, zaključke i zahtjeve”.

Nakon što je Upravni odbor BH novinara uputio saopćenje za javnost povodom napada na kamermana RTV TK Ademira Mešanovića u rudniku Kreka, a Linija za pomoć novinarima zatražila od PU Lukavac da istraži ovaj slučaj i da ih obavijesti o poduzetim radnjama, zaštitarska agencija Cobra Security zaprijetila je tužbom za klevetu BH novinarima.

Nakon što je objavila vijest da joj je zabranjeno da predstavi svoju knjigu “Huzur” na festivalu u Čitluku, književnica i novinarka Martina Mlinarević dobila je putem društvenih mreža niz prijetećih poruka koji obiluju mržnjom.

Linija za pomoć novinarima uputila je Zahtjev Federalnoj upravi policije, MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona i Kantonalnom tužilaštvu ZHK da ispitaju slučaj prijetnji. Inspektor FUP-a je kontaktirao kordinatoricu Linije za pomoć novinarima i zajedno rade na slučaju.

Policajci legitimisali novinarku Vanju Stokić i njenog kolegu iz e-Trafika zbog stajanja na javnoj površini blizu Hrama Hrista Spasitelja u Banjoj Luci. Policajci se pravdali da ih legitimišu jer su članovi grupe “Pravda za Davida”.

Novinara i aktivistu Huseina Oručevića napala je jedna osoba uzvikujući pogrdne riječi. Kada je novinar prišao i upitao ga da to sve ponovi u diktafon, nepoznata osoba je diktafon polila vodom i na taj način ga uništila.