Petina građana BiH smatra da su napadi na novinare opravdaniSARAJEVO, 05.08.2019. – Svaki peti građanin BiH smatra opravdanim napade na novinare, a većina smatra da medijske slobode u BiH ne postoje, pokazalo je “Istraživanje medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini u 2019. godini”, koje su objavili Udruženje BH novinari i Fondacija Friedrich Ebert.

“Šokantno je pročitati da više od petine ispitanika, njih 21 posto, opravdava napade na novinare. U Federaciji BiH takav stav sada ima 17 posto ispitanika, dok u Republici Srpskoj isto misli čak 27 posto ispitanika”, navodi se u istraživanju.

Ovaj podatak se naročito razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je procenat onih koji ne prihvataju napade na novinare iznosio čak 94 posto. BH novinari su u posljednjih šest godina zabilježili 121 slučaj nasilja nad novinarima. Od toga su 44 fizička napada, 21 prijetnja smrću i 48 slučajeva uznemiravanja ili verbalnog pritiska.

Većina ispitanika, njih oko 80 posto, smatra da postoji veliki politički uticaj u javnim servisima kada je riječ o imenovanju direktora i urednika, kreiranju i uređivanju informativnih emisija, kao i uređivanju političkih emisija i magazina. Više od polovine ispitanika nema povjerenja u bh. medije. Većina ispitanika ne vjeruje da medijske slobode u BiH postoje. Građani najmanje povjerenja imaju prema radiju, a najviše vjeruju televizijskom sadržaju. Nakon televizije, građani BiH najviše povjerenja imaju u sadržaj sa interneta, dok je takvog povjerenja sve manje u sjevernoevropskim državama. Ipak, za sadržaj koji im se nudi, više od polovine ispitanika, ne želi plaćati RTV taksu.

“Njih 63 posto ukinulo bi RTV taksu kao i sve oblike finansiranja javnih medijskih servisa iz proračuna. Njih 35 posto podržava razne oblike promjene modela naplate RTV takse, dok samo 1 posto želi povećanje iznosa RTV takse”, stoji u istraživanju.

Istraživanje je provedeno putem 506 nasumično odabrana telefonska razgovora sa stanovnicima iz BiH.

Cijeli izvještaj možete pročitati OVDJE.

 


, ,