Kampanja za ukazivanje na probleme medija i medijskih profesionalaca

kampanja
BHN

SARAJEVO, BANJA LUKA, TREBINJE, ZENICA, BIHAĆ, TUZLA, MOSTAR, BRČKO, BIJELJINA, DOBOJ –  Svijet ove godine 3. maj dočekuje uz opći trend opadanja medijskih sloboda i pogoršanja uvjeta rada novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija.

Udruženje BH novinari, u suradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), organiziralo je danas, na Svjetski dan slobode medija, kampanju u deset bh. gradova da bi skrenuli pažnju javnosti na probleme s kojima se suočavaju mediji i medijski profesionalci u svakodnevnom radu.

image
image

Aktivistica Iman Muratović naglasila je u izjavi novinarima u Sarajevu da svijet ove godine 3. maj dočekuje uz opći trend opadanja medijskih sloboda i pogoršanja uvjeta rada novinara i drugih medijskih profesionalaca, dok se na Balkanu bilježi ozbiljan pad slobode medija.

image
– Po istraživanju “Reportera bez granica” Bosna i Hercegovina je na 62. mjestu, od 180 država na listi – naglasila je.

U današnjoj akciji aktivisti su razgovarali sa prolaznicima o važnosti 3. maja i dijelili im adekvatan promotivni materijal o Danu slobode medija.

image
– Šetali smo mi u Sarajevu, činili su to i naši aktivisti u još devet bh. gradova. Značajnije je da to činimo na taj način, nego li da stojimo na mjestu i čekamo da nam neko od njih priđe – naglasila je.
image

Slične akcije organizirali su i ranije, a Muratović kaže da (iako malih) određenih pomaka ipak ima. Vjeruje da će ubuduće biti i bolje „naravno ako nastavimo govoriti o značaju Svjetskog dana slobode medija“.

image

Omladinska novinska asocijacija u BiH okuplja mlade ljude zainteresirane za novinarstvo, a vizija im je da budu krovna organizacija svih omladinskih medija i doprinesu medijskoj pismenosti stanovništva i njihovom kritičkom promišljanju, javila je Fena.


Oslobođenje.ba, Sarajevo, Banja Luka, Trebinje, Zenica, Bihać, Tuzla, Mostar, Brčko, Bijeljina, Doboj , 03/05/2018