Regionalna Platforma oštro osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja BajluZADAR, 28.06.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja predstavlja više od 8000 članova, oštro osuđuje brutalni fizički napad na novinara Hrvoja Bajlu, vlasnika novinarskog portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional.

Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog segmenta u Zadru, napadnut je u nedjleju, 24. juna 2018. u večernjim satima na parkingu u Zadru, od strane bivšeg igrača Nogometnog kluba Zadar , a današnjeg poduzetniika Jakova Suraća.

Prema Bajlinim riječima napadač ga je prije fizičkog nasrtaja izvrijeđao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr… Nacional“, te zaprijetio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ-u „odrubiti glavu“. Potom ga je šakama udarao po glavi i tijelu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo nakratko izgubio svijest. Na hitnom odjelu zadarske bolnice Bajli su konstatovani prelom desne ruke, te niz ozljeda na glavi i tijelu. Ozljede su kvalificirane kao teške tjelesne ozljede.

I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svog beskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio meta uvreda, prijetnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve, unatoč njegovim prijavama, do danas nije razriješila.

26. juna Surać je odlukom Županijskog suda u Zadru pušten iz pritvora. U sudskoj naredbi koju je izdao Hrvoje Visković, istražni sudija zadužen za slučaj, navedeno je da su ostvareni uslovi za izricanje mjere pritvora. Ipak , izrečena je blaža mjera – zabrana prilaska i kontakta. Sudac Visković izjavio je za hrvatsku novinsku agenciju HINA da, prema njegovom mišljenju, “ nema opasnosti od ponavljanja krivičnog djela“.

Platforma poziva na odlučne akcije policijskih i pravosudnih institucija. Također, Platofrma poziva najviše predstavnike vlasti da jasno osude prijetnje i napade na novinare. Šutnjom i racionalizacijom vrhovne državne institucije se jasno priklanjaju kršiteljima novinarskih prava i slobode govora, ohrabrujući na taj način društvenu atsmosferu prožetu strahom i nasiljem.

Napad i prijetnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informirani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb,

Udruženje BH novinari
Sindikat novinara Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Zadar, 28/06/2018