Regionalna platforma poziva hrvatske institucije da istraže prijetnje novinaru Ivanu Žadi

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

ZAGREB, 19.12.2018. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8,000 članova, poziva relevantne hrvatske institucije da hitno i detaljno istraže prijetnje upućene novinaru Ivanu Žadi iz Virovitica od strane Ivana Đakića. Regionalna  platforma također očekuje od instiitucija da garantuju sigurnost i zaštitu svjedocima u slučaju protiv Ivana Đakića.

Tokom oktobra 2018., Ivan Đakić, sin Josipa Đakića, člana Hrvatskog parlamenta, prijetio je novinaru Ivanu Žadi u dva navrata. Prvu prijetnju uputio mu je verbalno u javnosti pred više svjedoka, dok je druga upućena putem društvene mreže Facebook. Ivan Đakić objavio je na Facebook da Ivan Žada „u zadnjih dvije godine piše razno razne nebuloze, gadosti, neistine i gluposti o mome ocu“ te da je za svog oca “spreman i u zatvoru završiti DOŽIVOTNO ako treba”. Također je upozorio novinara „a ti si dobro razmisli“.

Ivan Žada prijavio je ove prijetnje i državno tužilaštvo započelo je istragu. Ali, negdje usput, u novembru, zastrašio je svjedokinju i ona je to prijavila. Stoga, Regionalna platforma očekuje od policije da garantuje sigurnosti žrtvi kao i svim svjedocima u ovom slučaju i od državnog tužilaštva da bude brzo i detaljno u istrazi ovog slučaja.
Broj napada na novinare u Hrvatskoj raste; u protekle četiri godine registrovano je više od 50 slučajeva prijetnji i fizičkih napada.

Svaki napad na novinare, je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.
Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 19.12.2018

Udruženje / udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosovo

udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Zagreb, 19/12/2018