milkica-3

Novinari u Bosni i Hercegovini (ne)veruju sindikatima

Milkica Milojević, novinarka iz Banja Luke, o efikasnosti sindikata u borbi za radna prava novinara i stav novinara o stvarnoj snazi sindikata.

“U većini redakcija i medijskih kuća sindikalne organizacije ne postoje, a i tamo gdje ih ima, nerijetko su pod uticajem menadžmenta ili političkih centara moći. Istovremeno, granski sindikati i sindikalni savezi u BiH, koji bi trebalo da okupljaju medijske preofesionalce, fragmentirani su i podijeljeni, što dodatno otupljuje oštricu sindikalne borbe.

Zašto su novinari, čak i oni koji hrabro otvaraju najkontroverznije društvene teme, poput organizovanog kriminala i korupcije, nespremni da se bore za sebe i dostojanstven rad u svojoj profesiji?”


26943071_10214817308728024_452986867_n

Zaštita privatnosti na lokalnim online portalima

Vuk Vučetić,  viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu na Katedri za novinarstvo.

“Era snažnog razvoja interneta i njegove dostupnosti velikom broju građana, uticala je na ekspanziju novih medija, raznoraznih medijskih sadržaja i kanala. Prije svega danas živimo u vremenu sveprisutstva internet portala, koji nas u većoj ili manjoj mjeri (dez)informišu o svakodnevnim dešavanjima. Informativni interent portali u BiH uglavnom ne sadrže osnovne informacije o vlasničkoj strukturi, urednicima, novinarima, načinu finansiranja i sl, zbog čega između ostalog predstavljaju „najslabiju kariku“ u medijskom prostoru BiH.  Prema tome u ovom radu ćemo pokušati analizirati, u kojoj mjeri lokalni internet portali u svojim izvještajima/tekstovima/sadržajima štite privatnost građana koji su protiv svoje volje postali akteri određenih događaja.”


meho_halilovic

Tužbe za klevetu protiv novinara – sredstvo pritiska na medije

Mehmed Halilović, ekspert za medijsko pravo, o tužbama za klevetu protiv novinara kao sredstvo pritiska na medije.

Ako se analiziraju imena podnositelja tužbi za klevetu protiv novinara/urednika i osnivača medija, lako je uočiti da su to u najvećem broju slučajeva predsjednici (političkih partija ili državnih organa vlasti), premijeri, ministri, direktori i druge javne ličnosti. Takođe je uočljivo da su njihovi odštetni zahtjevi najveći: najčešće između pet i deset hiljada KM, povremeno i veći. Tužbe za klevetu protiv novinara doživljavaju se i kao sredstvo pritiska na medije. Bitan podatak koji to potvrđuje je učestalost tužbi određenih političkih ličnosti – od nekoliko tužbi do nekoliko desetina. Tužbe i prijetnje novinarima u manjim lokalnim zajednicama pogotovo imaju obeshrabrujući efekat na novinare.


enovinar

Objavljen 50. broj biltena E-novinar

U 50. broju E–novinara odgovaramo na pitanja koji su to problemi tržišta oglašavanja u BiH i posljedice, zbog čega predstavnici industrije mjerenja gledanosti i rejtinge ne smatraju kredibilnim te može li samo donošenje Zakona o oglašavanju u BiH eliminisati nedostatke i probleme koji obaraju vrijednost tržišta? Autori tekstova su: profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Lejla Turčilo, direktorica Alternativne TV Nataša Tešanović, izvršni direktor marketinga Federalne TV Adnan Bilal te glavni urednik agencije Media marketing Ekrem Dupanović, a razgovarali smo i sa pomoćnicom direktora za emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije Bosne i Hercegovine Helenom Mandić.

50. broj E-novinara je ujedno peto i posljednje izdanje specijalnog serijala BHN online biltena, koji se realizira u okviru projekta “Mediji i javni ugled”, kao doprinos javnoj raspravi o temi transparentnosti medijskog vlasništva i zagovaranju donošenja zakona za unapređenje medijskog prostora i tržišta informacija u BiH.


borislav_vukojevic

Mediji i izborna kampanja u BiH: Političke stranke preuzele uređivačke politike medija

Borislav Vukojević, viši asistent na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, o izvještavanju medija u toku izborne kampanje u BiH.

Mediji u BiH ne mogu ispuniti svoj najvažniji zadatak – odgovorno izvještavanje u javnom interesu, jer su političke patije, na neki način, preuzele uređivačke politike medija. Bez obzira na Izborni zakon koji u poglavlju 16 ima određene članove koji sankcionišu neetično ponašanje aktera i medija,  većina medija ne poštuje pluralizam unutar svog programa ili sadržaja.


rubina-cengic

Javna vlasti koriste tužbe za klevetu kao sredstvo pritiska na novinare

Rubina Čengić, novinarka iz Sarajeva, o primjeni zakona o kleveti u BiH.

Prema procjenama Reportera bez granica, Bosna i Hercegovina se nalazi među najliberalnijim državama na svijetu u oblasti zakonskog regulisanja i sankcioniranje klevete u medijskim sadržajima. Uprkos odličnim zakonima, broj medija ugašenih zbog  plaćanja odštetnih  zahtjeva za klevetu je sve veći kao, kao i broj novinara koji otvoreno govore da se boje primjene ovog zakona na svim nivima pravosude vlasti u BiH.


soldo-vera

Nekad ‘sedma sila’, danas suvremeni robovi

Vera Soldo, novinarka iz Mostara, piše o nadgledanju rada medijskih kuća u BiH.

U traženju prava među novinarima nema solidarnosti, koordiniranog, jasnog i jedinstvenog djelovanja i organiziranosti. Ne postoji ni novinarski sindikat na državnoj razini i upravo su to najveći problemi jer pojedinačni slučajevi kršenja radno-pravnog statusa ‘bljesnu’ u javnosti i sve se nastavlja po starom.


lejla-foto

Postupanje BHRT u slučaju snimanja intervjua sa dr. Sebijom Izebegović: JEDAN ILI DVA INTERVJUA – BEZBROJ NEODGOVORENIH PITANJA

Lejla Turčilo, profesorica na Odsjeku žurnalistike/komunikologije na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, o intervjuu sa doktoricom Sebijom Izetbegović.

Rijetko je koji medijski sadržaj izazvao toliko pažnje bosanskohercegovače javnosti kao intervju prof.dr. Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, koji je sniman za  Javni RTV servis BiH u dva navrata i jednom javno emitiran.


rg

Novinarstvo u borbi protiv cenzure i autocenzure

Bojana Vukojević, viša asistentica na Fakultetu Političkih nauke, Univerziteta u Banja Luci, piše o borbi novinara i novinarstva protiv cenzure i autocenzure.

Javne osude verbalnih i drugih napada na novinare, političkih prijetnje i ometanja u obavljanju novinarskih zadataka   nisu same po sebi dovoljne da bi se novinar odrekao autocenzure kao mehanizma obezbeđivanja opstanka i rada u struci. Javni protesti za zaštitu novinara su organizovani u par navrata u BiH, ali, kao i slučaju drugih građanskih protesta, izostaje solidarnost ostatka građana sa novinarima.


bero

UN traži od BiH efikasniju zaštitu novinara: koliko u tome može pomoći uspostavljanje ureda za medije u Instituciji ombudsmena?

Berislav Jurič, novinar iz Mostara, piše o ulozi Institucije ombudsmana kao zaštitnika medijskih sloboda.

Ujedinjeni narodi preporučuju BiH  da odmah poduzme korake kako bi se omogućila potpuna istraga zastrašivanja novinara  i medija,  te zaštita novinara, medijskih profesionalaca i aktivista za ljudska prava od svih napada. Traži se takodjer i sudsko  procesuiranje  svih slučajeva napada i kažnjavanje počinitelja. Medijska zajednica se zalaže za uspostavljanje Ombdusmena za medije kao jednog od nezavisnih mehanizma efikasnije zaštite slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava i medijskih sloboda općenito.


enovinar

49. broj biltena E-novinar

U novom broju E-novinar biltena propitujemo koji su to obrasci finansiranja medija iz javnog sektora na lokalnom nivou u BiH, ko i kojim procedurama donosi odluke o finansiranju medija, koji su kriteriji dodjele javnih sredstava medijskim kućama i kakav je uticaj nevidljivih tokova javnog novca prema medijima na izvještavanje o lokalnim temama? Autori tekstova su novinarke Vera Soldo iz Mostara i Velida Kulenović iz Zenice, novinari Milan Kovač iz Banja Luke i Miro Pejić iz Srebrenice, a razgovarali smo i sa istraživačicom Media centra u Sarajevu Sanelom Hodžić.

49. broj E-novinara je ujedno i četvrto izdanje specijalnog serijala od pet brojeva BHN online biltena, koji se realizira u okviru projekta “Mediji i javni ugled”, kao doprinos javnoj raspravi o temi transparentnosti medijskog vlasništva i zagovaranju donošenja zakona za unapređenje medijskog prostora i tržišta informacija u BiH.


lejla-foto

Analiza o javnim servisima u BiH

“Sistem javnog emitiranja u Bosni i Hercegovini od svog je samog osnivanja suočen s brojnim izazovima i problemima koji su, gomilajući se vremenom, doveli do njegove egzistencijalne krize i upitnosti njegova opstanka. Brojne su diskusije, analize i interpretacije uzroka tih problema napisane do danas, no, u ovoj ćemo se analizi pokušati fokusirati na nekoliko ključnih neriješenih pitanja, na koja je nužno reagirati u što skorijem vremenu ukoliko se želi suštinski početi rješavati pitanje sistema javnog emitiranja, a ne tek interventno i reaktivno održavati na životu ono što danas nazivamo Javnim sistemom/servisom u BiH, a što je od suštine sistema javnog emitiranja daleko svjetlosnim godinama.”

Prof.dr. Lejla Turčilo, Fakultet političkih nauka u Sarajevu, uradila je za Udruženje / Udrugu BH novinari, analizu o javnim servisima u Bosni I Hercegovini.

 

 

 

 


Priručnik za izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju – UN WOMEN

Nasilje nad ženama je problem cijelog društva, smatra se globalnom pandemijom, a uloga medija je da o nasilju izvještavaju na odgovoran način, potičući javnu diskusiju. UN Women ured u Bosni i Hercegovini (BiH) podržao je izradu priručnika o medijskom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju.

Priručnik je namijenjen novinarima/kama, studentima/cama novinarstva, blogerima/kama I osobama koje su zadužene za odnose s javnošću u institucijama koje rade na sprječavanju nasilja nad ženama u BiH.
Priručnik je nastao u sklopu trogodišnjeg programa “Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama I nasilja u porodici”, koji finansijski podržava Švedska međunarodna agencija za razvoj (Sida).

Priručnik sadrži važne informacije o procedurama, zakonima i relevantnim institucijama, te ističe određene aspekte nasilja nad ženama o kojima mediji izvještavaju rijetko ili nikako. Također, sastavni dio publikacije je i dodatak za treninge koji sadrži metodologiju odgovornog izvještavanja o nasilju nad ženama, a sa ciljem daljeg prenosa znanja i vještina svima koji žele biti aktivniji u adresiranju ovog problema.


enovinarnovibroj

Objavljen novi broj biltena E-novinar

Novi broj E-novinara je drugo izdanje specijalnog serijala od pet brojeva BHN online biltena, koji se realizira u okviru projekta “Mediji i javni ugled”, kao doprinos javnoj raspravi o temi transparentnosti medijskog vlasništva i zagovaranju donošenja zakona za unapređenje medijskog prostora i tržišta informacija u BiH.

U ovom, 47. broju E–novinara bavimo se posljedicama koje trpi profesionalno novinarstvo zbog netransparentnog trošenja budžetskih sredstava na lokalne medije u BiH, o vezama političara i medija, klijentelizmu te postojećim mehanizmima za zaštitu medija od političkih uticaja. Autori tekstova su: novinari Mirna Stanković iz Sarajeva, Berislav Jurič iz Mostara i Dragiša Sikimić iz Ljubinja, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Nermina Mujagić, rukovodilac Sektora za dozvole, digitalizaciju i koordinaciju u emitovanju RAK-a Emir Povlakić i predsjednik organizacije Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podumljak iz Zagreba.


defame530

Analiza zakona o zaštiti od klevete i sudske prakse u BiH

Do 1999. godine i u Bosni i Hercegovini su, kao i u većini susjednih zemalja,  primjenjivane odredbe krivičnih zakona o kleveti i vođeni su krivični postupci protiv novinara, urednika i osnivača/izdavača medija. Na intervenciju međunarodne zajednice, predstavljene kroz Ured Visokog predstavnika (OHR), te su godine obustavljeni svi krivični postupci za klevetu i uvredu i ukinute odredbe krivičnih zakona koji su to propisivali.

Za Udruženje/Udrugu BH novinari, ekspert za medijsko pravo, Mehmed Halilović, uradio je pravnu analizu novih zakona o zaštiti od klevete i sudske prakse u BiH.

 


34686

Analiza Nacrta zakona o slobodi pristupa informacijama BiH

Zakon o slobodi pristupa informacijama usvojen je u novambru 2000. Godine. Do sada je mijenjan tri puta, tako da će predloženi Nacrt, kada bude usvojen, poredstavljati četvrtu izmjenu. Ekspert za medijsko pravo, Mehmed Halilović, analizira predložene izmjene i zaključuje da predstavljaju korak unazad. Pogledajte zašto…


slobodna-bosna

Pravna analiza presude za klevetu protiv novinara i magazina „Slobodna Bosna“

Općinski sud u Sarajevu donio je 21. februara 2011. godine presudu u parničnom postupku protiv najuticajnijeg sedmičnog magazina u Bosni i Hercegovini (B-H) „Slobodna Bosna“ iz Sarajeva.

 


elta

Pravna analiza slučaja ELTA TV

Ekspert za medijsko pravo Mehmed Halilović uradio je analizu slučaja ELTA TV.


novinarstvo-24042013-625shutter

Izvještaj o borbi protiv lažnih vijesti

Početkom ovog mjeseca Harvard Kennedy School i Northeastern University objavili su izvještaj o borbi protiv lažnih vijesti. U izvještaju se lažne vijesti definira kao oblik dezinformacija kojima pogoduje ubrzan tempo protoka informacija u današnjem medijskom okruženju, osobito putem društvenih mreža.


18157206_1185403761585473_2092184573316284326_n

Prezentacija rezultata istraživanja o medijskim slobodama u BiH

Svake godine, na Svjetski dan slobode medija, Friedrich Ebert Stiftung i Udruženje/Udruga BH novinari prezentuju rezultate istraživanja o medijskim slobodama u Bosni i Hercegovini.


Reagiranje BH novinara na dopis CIN-a

21.04.2017. BH novinari su odgovorili na reakciju CIN-a na izvještaj “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara (Bosna i Hercegovina)”.


Reakcija Centra za istraživačko novinarstvo na izvještaj “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara(Bosna i Hercegovina)”

12.04.2017.  Centar za istraživačko novinarstvo je uputilo BH novinarima reakciju na izvještaj “Indikatori nivoa medijskih sloboda i sigurnosti novinara (Bosna i Hercegovina)”.


Rezultati istraživanja o korištenju društvenih mreža u novinarstvu (BiH)

Centar za edukaciju Pro Educa iz Banjaluke sproveo je istraživanje o korištenju društvenih mreža u novinarstvu. Istraživanje je sprovedeno u periodu od 26. januara – 11. februara 2016. godine nad 110 ispitanika novinarske profesije, te je obuhvatilo zaposlenike (novinare) javnih i privatnih RTV servisa, te štampanih i novih medija metodom online upitnika.

Oko 52% ispitanika dolazi iz Republike Srpske, 44% iz Federacije Bosne i Hercegovine, te 1% iz Brčko distrikta.
Predmet ovog istraživanja činili su:
– Učestalost korištenja društvenih mreža
– Svrha korištenja društvenih mreža
– Eksplikacije korištenja društvenih mreža u novinarstvu
26,4% ispitanika dolazi iz dnevnih štampanih medija, 25,5% sa online medija, dok ih 18,2% radi na televiziji. Procenat novinara koji rade u časopisima/magazinima iznosi 7,3%.

3,6% ih radi na radijskim servisima. Ostatak ispitanika čine zaposleni u javnim RTV servisima i opštinskim glasilima.
Rezultati istraživanja su pokazali da novinari u Bosni i Hercegovini u najvećoj mjeri koriste Facebook (90,9%), zatim YouTube (82,7%), te Twitter (65,5%). Pored navedenih društvenih mreža, 2 od 5 ispitanika koristi Google+, a svaki treći posjeduje profil na Instagramu, dok svaki četvrti posjeduje profil na LinkedIn-u.

Facebook je ujedno i društvena mreža koju novinari svakodnevno najviše koriste (čak njih 87%), slijedi YouTube (50%) i Twitter (40%).

Prisustvo na društvenim mrežama direktno je proporcionalno praćenju sadržaja koji se na istim javljaju, zatim dijeljenju informacija i sadržaja, kao i sopstvenim postavljanjem istih na društvene mreže.


bhja_main

FES: Istraživanje “Medijske slobode u BiH – komparativni izvještaj za period 2009 -2016”

FES istraživanje


bhja_main

Finalni izvještaj o monitoringu izvještavanja medija u predizbornoj kampanji – Lokalni izbori 2016

Finalni izvještaj o monitoringu medija u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. pokazuje da su standardi, fer, objektivnog i izbalansiranog izvještavanja uglavnom ispoštovani kod većine medija u BiH, te da su ohrabrujući podaci o smanjenju ‘govora mržnje’, ali da su, istovremeno, zabilježeni oblici neprimjerenog govora u javnom prostoru.
javni-sektor-i-mediji

Vraćanje javnog interesa u finansijske odnose između javnog sektora i medija

Institucije vlasti u Bosni i Hercegovini izdvajaju značajna sredstva za medije. Različiti modeli finansiranja, uključujući direktno finansiranje medija iz budžeta institucija vlasti nedovoljno su regulirani i ne ispunjavaju minimalne uslove pod kojima bi interes građana bio promoviran.

U konačnici, krajnje je upitno koliko se kroz ova izdvajanja promovira javni interes, sloboda izražavanja i medijski pluralizam. Prema tome, potrebne su hitne i suštinske promjene na nivou politika. Ovaj dokument ima za cilj da analizira problematične aspekte aktuelnih finansijskih odnosa između države i medija, te da ponudi preporuke za razvoj politika kojima će se javni interes učiniti njiihovim centralnim principom.


safejournalists

Izvještaj o trenutnom stanju medijskih sloboda i bezbjednosti novinara

U okviru projekta rađeni su izvještaji o trenutnom stanju medijskih sloboda i bezbjednosti novinara u zemljama Zapadnog Balkana.