Analiza odnosa između pravosudnih institucija i medija u BiHSARAJEVO, O7.08.2019.- U saradnji sa Njemačkom ambasadom u Bosni i Hercegovini, BH Novinari će u narednom periodu objaviti niz analiza i istraživanja koja se odnose na različite aspekte slobode medija u BiH, aktuelne probleme unutar medijske zajednice, pritiske na medije i probleme sa kojima se novinari svakodnevno susreću u svom poslu.

Novinarka lista “Oslobođenje” Zinaida Đelilović analizirala je aktuelnu temu – odnos između medija i pravosudnih institucija u BiH.

– Osim pritisaka na medije, te saslušanja novinara koji otkriju i pokrenu neke od afera, kao što su slučaj “Potkivanje”, lažne diplome i drugi, problem između novinara i pravosudnih institucija ogleda se u zatvorenosti njihovog sistema, koji bi prema javnosti trebao biti potpuno otvoren. Pravosuđe je sve zatvorenije za medije, što onemogućava kvalitetno izvještavanje o procesima u vezi sa ratnim zločinima, korupcijom, organiziranim kriminalom – navodi se, između ostalog, u ovoj analizi.

Cijelu analizu na bosanskom jeziku možete pročitati OVDJE.

 


This article has been produced with the support of the European Endowment for Democracy (EED). Its contents do not necessarily reflect the official opinion of EED. Responsibility for the information and views expressed in this publication lies entirely with the author.

 


, ,