Shoqatat e gazetarëve nga rajoni dënojnë fuqishëm sulmin fizik ndaj gazetarit

Photo: BHJA

SARAJEVË – 23.02.2018 – Platforma rajonale e Ballkanit Perëndimor për Avokimin e Lirisë së Medias dhe Sigurisë së Gazetarëve, që përfaqësojnë më shumë se 8000 anëtarë, fuqimisht dënojnë sulmin fizik ndaj Nedzad Latic, gazetar dhe redaktor i portalit The Bosnia Times nga Sarajeva. Sulmi ka ndodhur pranë banesës së tij, pak kohë pasi kishte dalur nga xhamia ku është falur.

Sulmi ndaj Nedzad Latic, që i ka shkaktuar lëndime trupore, është një sulm brutal ndaj një gazetari dhe lirisë së shprehjes dhe sigurisë së gazetarëve. Në të njëjtën kohë, është një lloj presioni ndaj lirisë së mediave për të mos shkruar kritika rreth ngjarjeve të fundit në Bosnje dhe Hercegovinë, duke përfshirë edhe sjelljet e anëtarëve të Vehabizmit.

Platforma shpreh brengën e saj të madhe për këtë dhe sulme tjera ndaj gazetarëve. Ne kërkojmë një hetim urgjent për sulmin ndaj Latic, identifikimin e autorëve të krimit dhe të zbulohen motivet e sulmit, dhe po ashtu që të merren masa ligjore efikase.

Shoqata e gazetarëve të Bosnje dhe Hercegovinës ka dokumentuar 24 raste të kërcënimeve dhe sulmeve ndaj gazetarëve gjatë vitit 2017, por vetëm disa prej tyre janë dërguar në gjykatë.

Platforma do të dërgoj letrat shqetësuese tek të gjitha autoritetet relevante të Bosnje dhe Hercegovinës duke kërkuar nga ata që të parandalojnë çdo formë të dhunës ndaj gazetarëve, urgjentisht dhe në mënyrë të hollësishme të filloj hetimi i të gjitha fakteve për këtë dhe raste tjera të dhunës.

Duke e bërë këtë ata do të dërgojnë porosi të fortë tek publiku se sjelljet e tilla nuk janë të prranueshme. Gjithashtu, ne do të raportojme rastin tek Platform e Këshillit të Europës që promovon mbrojtjen e gazetarëve dhe sigurisë së gazetarëve.

Platforma jona rajonale fuqishëm përkrah shoqatën e gazetarëve të Bosnje dhe Hercegovinës dhe përpjekjet e saja për të mbrojtur gazetarët dhe lirinë e shprehjes.

Platforma po ashtu i bënë thirrje organizatave ndërkombëtare që merren me mbrojtjen e lirisë së shtypit dhe të drejtave të gazetarëve për të kërkuar nga autoritetet boshnjake që urgjentisht t’i hetojnë autorët e krimit.

Sulmet dhe kërcënimet ndaj gazetarëve janë sulme të drejtpërdrejta në lirinë e shprehjes dhe të drejtës së qytetarëve për informim. Çdo sulm ndaj gazetarëve është sulm në interesin publik, demokracinë dhe të drejtat e qytetarëve.


Safejournalists.net, Sarajevë – Podgoricë – Zagreb – Prishtinë – Shkup – Beograd, 23/02/2018