Platforma e Ballkanit Perëndimor i bënë thirrje gazetarëve që të bojkotojnë raportimet nga protestat e dhunshmeAsociacionet e gazetarëve të rajonit të Ballkanit Perëndimor fuqishëm dënojnë sulmet ndaj kolegëve të A1.on nga Shkupi, gazetarit Aleksandar Todevski dhe kameramanit Vlladimir Zhelqevski të cilët u rrahën më 28 shkurt nga pjesëmarrësit e protestës të organizuar nga iniciativa qytetare “Për Maqedoninë e përbashkët”.

Ne presim nga Ministria e Brendshme e Maqedonisë që të identifikojë shpejt dhunuesit dhe te ngrisë akuzat dhe dënimet e duhura kundër tyre.

Dhuna kundër gazetarëve përbën sulmin më serioz ndaj lirisë së mediave dhe mohon të drejtën e publikut për t’u informuar.

Politika e pandëshkueshmërisë për dhunën kundër gazetarëve që po mbrohet nga qeveria këto pesë vitet e fundit në mënyrë të drejpërdrejtë inkurajon këto sulme.

I bëjmë thirrje udhëheqësit të VMRO-DPMNE, Nikolla Gruevski, që publikisht të dënojë sulmin e 28 shkurtit ndaj gazetarëve dhe t’i bëjë thirrje përkrahësve të tij, në këtë rast të protestës, që mos ti sulmojnë gazetarët.

Si shenjë proteste, për shkak të sulmeve të shpeshta, thërrasim të gjithë gazetarët nga Maqedonia që mos të raportojnë nga protesta e sontme të iniciativës “Për Maqedoninë”. Në të ardhmen, pozita jonë për këto ngjarje do të varet nga gatishmëria e organizatorëve të protestës dhe Ministrisë së Brendshme, që të ofrojnë kushte të punës për gazetarë.


www.safejournalist.net, Podgorica - Belgrade - Pristina - Sarajevo - Skopje – Zagreb, 01/03/2017