Platforma rajonale fuqishëm dënon sulmin brutal fizik ndaj gazetarit Hrvoje Bajlo

Safejournalists.net

ZARË, 28.06.2018 – Platforma Rajonale e Ballkanit Perëndimor për Avokimin e Lirisë së Mediave dhe Sigurisë së Gazetarëve, që përfaqëson më shumë se 8000 anëtarë, fuqishëm dënon sulmin brutal fizik ndaj gazetarit Hrvoje Bajlo, pronar i portalit Zadar Neës dhe korrespondent i Index.hr dhe të së përditshmes Nacional.

Hrvoje Bajlo, i cili ishte duke përcjellur mënyrat se si qyteti i Zarës po menaxhohej dhe i ka dokumentuar lidhjet ndërmjet politikës, biznesit sportit dhe çështjeve sociale në Zarë, ishte sulmuar të dielën më 24 qershor në mbrëmje në një vend parking nga ish-futbollisit i klubit futbollist të qytetit dhe sot biznesmen, Jakov Surac.

Sipas raportimit të Bajlos, sulmi fizik pasoi pas ofendimeve të drejtuara ndaj tij. Sulmuesi ka thënë se Bajlo ka shkruar për “Index-in e Çetnikëve” dhe “të përditshmen e dhjerë Nacional” dhe e ka kërcënuar se “do ti këpus kokën” nëse ai vazhdon të shkruaj për shokët e tij Zdravko Livakovic, Bozidar Kalmeta dhe HDZ. Fyerjet ishin pasuar me grushta në kokë dhe trup të Bajllos, ishte rrëzuar përtokë, dhe kishte humbur ndjenjat. Në spitalin e qytetit të Zarës ai ishte diagnostifikuar më frakturë të krajut të djathtë dhelëndime serioze në trup dhe kokën e tij. Lëndimet janë kualifikuar si të rënda.

Në vitet e mëhershme Hrvoje Bajlo ishte kërcënuar dhe fyer për shkak të puëns së tij të pakompromis në gazetari. Edhe pse të gjitha këto kërcënime janë raportuar në polici, asnjëra prej tyre nuk është zgjedhur deri më tani.

Më 26 qershor June Surac ishte liruar nga paraburgimi nga gjykata e Zarës. Në vendimin e gjykatës të nënshkruar nga gjyqtari hetues të këtij rasti, Hrvoje Viskovic është theksuar se kushtet për paraburgim ekzistojnë për shkak të “rrethanave specifike se i dyshuari mund të përsëris veprën penale”. Sidoqoftë, masat e sigurisë më të buta u vendosën – urdhër ndalimi dhe ndalim kontakti. Gjyqtari Viskovic ka thënë për agjencinë e lajmeve kroate HINA se, sipas mendimit të tij, “nuk ka rrezik të përsëritjes së veprës penale “.

Platforma bënë thirrje për veprime të vendosura nga ana e policisë dhe institucioneve të drejtësisë. Po ashtu, Platforma i bënë thirrje përfaqësuesve më të lartë të administratës që qartësisht të dënojnë kërcënimet dhe sulmet ndaj gazetarëve. Me heshtje dhe racionalizim, institucionet më të larta shtetërore marrin anën e sulmuesve kundër të drejtave themelore të gazetarëve dhe lirisë së shprehjes duke inkurajuar nga kjo një atmosferë frike dhe dhune në shoqëri.

Sulmet dhe kërcënimet ndaj gazetarëve jaën sulme të drejtpërdrejta në lirinë e shprehjes dhe të drejtës së qytetarëve për t’u informuar. Secili sulm ndaj gazetarëve është sulm i drejtpërdrejtë në interesin publik, demokraci dhe të drejtat e gjithë qytetarëve.

Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 28.06.2018.

Asociacioni i Gazetarëve të BeH
Sindikata e Mediave të Malit të Zi
Asociacioni i Gazetarëve të Kroacisë
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës
Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë
Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë


, ,