Napadi na novinare ne smiju biti nekažnjeni

cdm
cdm.me

PODGORICA, 11.10.2018. – Napad na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić ne smije proći nekažnjeno. To je istovremeno napad na sve novinare, poručio je predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir, na Međunarodnoj konferenciji o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja koju je organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

“Oni koji su počinili krivično djelo prema novinarima moraju biti izvedeni pred lice pravde”, poručio je predstavnik OEBS-a.

Premijer Duško Marković kazao je da kompletan bezbjednosni sektor ima jasan nalog da istraži do kraja svako ugrožavanje bezbjednosti novinara, da traga za počiniocima 24 sata svakog dana, i da nijedan takav slučaj ne smije biti arhiviran bez konkretnog policijskog, tužilačkog i sudskog razrješenja.
“Jednostavno – ko god da su počinioci i nalogodavci, gonićemo ih do sudnjeg dana”, poručio je Marković.

On je ukazao na apsolutnu neprihvatljivost ugrožavanja lične bezbjednosti novinara, kao načina za razrješenje bilo kakvih nesporazuma i nezadovoljstava i poručio da je čvrsto opredjeljenje Vlade da u Crnoj Gori osigura ličnu bezbjednost za novinare.

Marković je rekao da sloboda medija i bezbjednost novinara nisu uslov za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji već da je to moralna i demokratska obaveza.

On je podsjetio i da je Vlada modelom državne pomoći prethodnih godina intervenisala otkupom duga komercijalnih štampanih i elektronskih medija nastalog od 2011. do 2013. godine, u iznosu od 5,3 miliona eura. Takođe, zbog neizmirenih obaveza i potrebe podsticanja održivosti medijske scene, Vlada je 2017. godine otkupila dugovanja komercijalnih emitera prema Radio-difuznom centru u ukupnom iznosu od oko 1,6 miliona eura.

“Radili smo i na zakonodavnom planu. Shodno Programu rada Vlade za 2018. godinu, izrađen je Nacrt zakona o medijima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizija Crne Gore. Nacrti ovih zakona proizvod su multiresorskih radnih grupa sastavljenih od predstavnika medija, medijskih udruženja, civilnog društva, akademske zajednice i predstavnika državnih organa. U dijalogu i stručnoj raspravi koncipirana su rješenja saglasna visokim međunarodnim standardima i dobrim praksama ove oblasti”, dodao je on.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir poručio je da je sloboda medija ključna za demokratiju. Dezir je rekao da je, pored političkog i pravnog okvira važno i ekonomsko okruženje, koje će dati podršku održivosti medija. Navodi da su na Zapadnom Balkanu zakoni u oblasti medija dobri, mogli bi biti i unaprijeđeni, ali je kako ističe, ključna njihova primjena. Dezir je naveo da se Javni servis suočava sa određenim problemima, ali kako dodaje važno je da ima političku nezavisnost i ekonomsku održivost.

 

 


RTCG/CDM, Podgorica, 11/10/2018