EP o Crnoj Gori: Lider u integracijama sa zabrinjavajućim stanjem u oblasti medija

europaabgeordneter.de
europaabgeordneter.de

BRISEL 29.11.2018. – Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su velikom većinom izvještaj o Crnoj Gori za prošlu godinu u kojem se konstatuje da Crna Gora dobro napreduje u evropskim integracijama i da je i dalje vodeći kandidat za sljedeću članicu Evropske Unije ali i da je zemlja sa zabrinjavajućim medijskim okruženjem.

Izvjestilac EP za Crnu Goru Čarls Tanok kazao je da je najveći izazov za Crnu Goru upravo u oblasti slobode medija i ponovio da izvještaji Evropske Komisije već 3 godine ne pokazuju napredak u ovoj oblasti. Takođe, napad na novinarku lista “Vijesti” Oliveru Lakić je još nerasvijetljen, podsjetio je Tanok.

Poslanik EP iz grupe Liberalnih demokrata Jozo Radoš iz Hrvatske u raspravi je, pored napada na novinare, podvukao i pritiske na Savjet Agencije za elektronske medije. Kazao je i da su radni uslovi novinara u Crnoj Gori veoma loši, a novinarske plate male.

“Lokalni mediji su u lošoj finansijskoj situaciji, a medijsko vlasništvo je netransparetno”, zaključio je Radoš.

U usvojenom izvještaju navodi se da je Evropski parlament “sve zabrinutiji zbog stanja slobode medija i izražavanja u Crnoj Gori” te da “osuđuje slučajeve zastrašivanja, prljave kampanje i verbalne i fizičke napade na novinare”. EP traži od Vlade Crne Gore da osigura da novinari budu zaštićeni u svom radu.

Evropski parlament je posebno zabrinut zbog napada na novinarku Oliveru Lakić od 8. maja 2018. i poziva na punu istragu tog slučaja. Smatraju i da je neprihvatljivo da nema rezultata u istragama starijih slučajeva napada na novinare.

Konstatuju i da “loša ekonomska pozicija novinara smanjuje nivo profesionalizma u medijima”.

“Nedostatak finansijske nezavisnosti medija podstiče političke pritiske i njihovu polarizaciju”, konstatuje se u izvještaju. Iz EP zahtijevaju i “osiguravanje pune transparentnosti državnog oglašavanja u medijima”, a pozivaju Vladu i da “razmotri alternativne načine indirektne finansijske pomoći medijima kako bi se ojačala njihova nezavisnost”.

EP žali i zbog “finansijskog i pritiska na uredničku nezavisnost Javnog servisa Radio-televizije Crne Gore kao i na Agenciju za elektonske medije” i podvlači “potrebu da RTCG i ostali mediji budu zaštićeni od političkih pritisaka”. Žale i zbog “promjena u Savjetu RTCG i smjene generalne direktorke Andrijane Kadije i vjeruju da su preuranjene smjene dozvoljene jedino u posebnim okolnostima”.


SMCG, Brisel, 29/11/2018