Izricanje presude u slučaju Jova Martinovića zakazano za 15. januarPODGORICA, 20.12.2018. – Viši sud u Podgorici će 15. januara izreći presudu navodnim članovima grupe koja je 2015. godine optužena za međunarodni šverc droge, među kojima je i novinar Jovo Martinović, a na čijem čelu je Duško Martinović. Tužilaštvo i odbrana su na ovonedjeljnom ročištu iznijeli završne riječi.

Novinar Jovo Martinović, koji je jedan od osumnjičenih, i koji je proveo 14 mjeseci pritvoru, u završnoj riječi, između ostalog, kazao je da je radio svoj novinarski posao od prvog dana do trenutka hapšenja.

„Iz preslušanih razgovora se nigdje ne spominje nikakva droga ili bilo što vezano za nelegalne aktivnosti već moja želja da se prije svega završi film za francusku produkciju. Sva moja komunikacija sa Duškom Martinovićem je obavljana preko obične telefonaske linije jer ja niti sam radio nešto nezakonito, niti bilo kakvu politički osjetljivu priču o Crnoj Gori“, kazao je Martinović.

Naveo je i da je glavni adut tužilaštva Namik Selmanović kome je na prijedlog tužilastva dodijeljen status svjedoka saradnika. Svjedok saradnik je dao tri izjave, jednu pred tužiteljkom 2015. koju je od riječi do riječi ponovio pred ovim sudskim vijećem 2017.  a kad je došlo na red unakrsno ispitivanje svjedok se ili nije sjećao ili nije htio odgovarati na pitanja.

Martinović je istakao da smatra da Specijalno državno tužilaštvo „sračunato i svjesno oprašta narko dileru njegovo krivično djelo u zamjenu za neistinito svjedočenje, ne protiv organizatora kriminalne grupe protiv kojeg ionako imaju obilje dokaza, već protiv nepodobnog i nekomformističkog novinara zapadnih medija“.

„Ja nisam imao apsolutno nikakav motiv da se upuštam u bilo kakve nezakonite radnje, kako zbog mojih ličnih uvjerenja kada je u pitanju kriminal i zločini protiv kojih sam se borio čitavog života kao novinar, tako i zbog svih opasnosti kojima sam bio izložen“, kazao je na kraju obraćanja sudu Martinović.


SMCG, Podgorica, 20/12/2018