Šundić pokrenuo proceduru za smjenu Mićunovića

rtcg.me

PODGORICA 15.06.2018. – Vršilac dužnosti generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore (RTCG), Božidar Šundić, pokrenuo je proceduru za razrješenje Vladana Mićunovića s pozicije direktora Televizije Crne Gore.

U Namjeri o razrješenju Mićunovića su navedena tri razloga, koja se odnose na ugovor o poslovnoj saradnji Javnog servisa sa NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), neusvajanje Programsko-produkcionog plana (PPP) Televizije Crne Gore (TVCG) za 2018. godinu, te na propuste prilikom iznošenja podataka o gledanosti elektronskih medija u Crnoj Gori. Mićunović je za direktora TVCG izabran u junu 2017. godine.

Media centar je ranije pozvao članove Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) da bez odgađanja podnesu ostavke i tako makar ublaže lično i kolektivno posrnuće nakon jučerašnjeg saopštenja  Savjeta, upućenog Evropskoj komisiji, SAD i OSCE-u, poručio je njihov predsjednik Dragoljub Vuković.

U Media centru smatraju da su stavovi Savjeta o neutemeljenosti ocjene predstavnika Evropske unije, OEBS-a i Stejt dipartmenta da su smjenom generalne direktorice Javnog servisa Andrijane Kadije, ugroženi sloboda i nezavisnost medija, nastavak unižavanja uloge tog tijela započetog u Skupštini Crne Gore partijskom akcijom razrješenja vlasti nepodobnih članova.

“Preko smjene prethodnog predsjednika Savjeta Vladimira Pavićevića, politički motivisane protivzakonite odluke o razrješenju generalne direktorice Andrijane Kadije i, konačno, izborom Božidara Šundića za v.d. generalnog direktora”, naveo je Vuković.

Kako napominje, Savjet RTCG nije reagovao ni kada je član toga tijela Goran Sekulović, biograf predsjednika DPS-a, nazvao menadžment neprijateljima države.

“Savjet RTCG svojim djelovajem, potpomognutim odlukama većine u Skupštini, postao je karikatura i lišen je bilo kakvog legitimiteta za upravljanje dobrom svih građana”, poručuje Vuković.

Savjet RTCG smijenio je generalnu direktoricu Javnog servisa Andrijanu Kadiju. Za njeno razješenje glasali su Mimo Drašković, Slobodan Pajović, Igor Tomić, Dragana Tripković, Ivan Jovetić i Goran Sekulović. Protiv su bili Milan Radović i Perko Vukotić.

Božidar Šundić izabran je za vršioca dužnosti generalnog direktora, sa pet glasova podrške.


TUMM, Podgorica, 15/06/2018