Novi medij u Crnoj Gori: Opština Berane otvara televiziju

wikipedia
wikipedia

PODGORICA, 28.10.2018. – Namjera lokalne samouprave u Beranama da u tom gradu otvore lokalnu televiziju od skoro je formalizovana Predlogom odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera Radio televizija Berane, koji će se pred odbornicima lokalnog parlamenta naći već u ponedjeljak, 6. novembra.

U tom gradu trenutno djeluje lokalni javni emiter Radio Berane, i ukoliko odbornici daju zeleno svijetlo predlogu rukovodstva Opštine, Berane će po prvi put dobiti i televiziju.

Predlog odluke o osnivanju lokalnog javnog emitera Radio televizija Berane predviđa i obavezno finansiranje od strane Opštine, koje će dodatno biti precizirano potpisivanjem ugovora sa novim rukovodstvom tog medija.

Međutim, većina zaposlenih  i menadžment lokalnog radija nijesu baš oduševljeni tom idejom. Oni su prilikom nedavne posjete predstavnika Sindikata medija Crne Gore saopštili da nijesu protiv daljeg razvoja i jačanja njihovog medija, ali da brinu za opstanak i pitaju se – kako će opština moći da finansira televiziju, koja je mnogo skuplji medij, ako već godinama ne može da stabilizuje stanje u radiju. Zaposlenima u Radio Berane trenutno se duguje sedam zarada.

Iz lokalnog medija nude i drugo rješenje: umjesto otvaranja televizije, predlažu dalje jačanje portala radija Berane, koji se pokazao kao pun pogodak i već bilježi značajan broj posjeta. Sa mnogo manjim ulaganjima u portal, na njemu bi se obezbijedila i značajna količina video sadržaja što bi bilo mnogo isplativije od otvaranja televizije a ostvarilo bi sličan efekat za informisanje građana.

Posebno je problematično što su zaposleni u radiju kao i menadžment potpuno neinformisani o tome šta se sprema.

Međutim, nije prvi put da lokalna samouprava zaposlene u lokalnom javnom emiteru nije informisala o najavljenom otvaranju televizije. U sličnoj situaciji su i zaposleni u Radiju Herceg Novi, gdje je takođe planirano osnivanje Radio televizije Herceg Novi, a da su oni kojih se to najviše tiče ostali uskraćeni za informacije.

Stanje u lokalnim javnim emiterima godinama unazad je veoma loše, gotovo svi se nalaze u finansijskim problema, a rijetki su u kojima se zaposlenima redovno isplaćuju zarade.

 

 


SMCG, Podgorica, 28/10/2018