Osuda nezakonitog hapšenja novinara u Skoplju

%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0
Foto: TV21 Skoplje

SKOPLJE, 03.11.2017. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje pritvaranje snimatelja TV21 Ibrahima Mahmuta i fotografa sa Kosova Bljerima Uke tokom izricanja presude u slučaju “Divo naselje”.

Poražavajuće je da se incident dogodio 2. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. Takvo ponašanje institucija prema novinarima je potpuno neprihvatljivo i ima za cilj zastrašivanje novinara i podsticanje samocenzure prilikom izvještavanja o pojedinim sudskim postupcima.

Kolege Mahmuti i Uka, šest časova su zadržani u policijskoj stanici, uz objašnjenje da su snimali sudije na suđenju. “Očekujemo da policija ozbiljno istraži ovaj incident i izrekne odgovarajuće sankcije. Samo otvorenim dijalogom između novinara i odgovornih institucija možemo promijeniti lošu praksu nekažnjivosti za zločine nad novinarima”, izjavio je Naser Selmani, predsjednik Udruženja novinara Makedonije.

Regionalana platforma zahtijeva od makedonskih vlasti da odmah istraže pomenuti slučaj i sve prethodne napade na novinare, i da sankcionišu počinioce.

Regionalna platforma podržava Udruženje novinara Makedonije i njihove napore da zaštite novinare i slobodu govora. Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju bezbjednost novinara.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 03/11/2017