Neprihvatljivi napadi policije na novinare

drago-miljus
Photo: Index

SPLIT, 12/10/2017. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na novinara portala Index.hr Draga Miljuša od strane pripadnika splitske policije.

Kolega Miljuš je s javne površine, izvan policijske blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost gde je muškarac prijetio da će se raznijeti bombom, što je, na žalost, i učinio. Jedan od policajaca počeo je tjerati novinara s mjesta gde je stajao, prvo riječima, a zatim gurajući ga. Bacio je Miljušev telefon u more. Drugi policajac, pripadnik interventne policije, udario je novinara šakom u glavu i srušio na tlo.

Nakon napada, Miljuš je zatražio ljekarsku pomoć u bolnici gdje su mu zašili usnu. Splitska policijska služba je objavila da je pokrenula istragu o incidentu i da će obavijestiti javnost o svojim nalazima.

“Društvo novinara Hrvatske pozdravlja reakciju policije, ali upozorava da je od policije tražilo da informiše javnost o rezultatima istraga o prijetnjama i napadima na novinare u više navrata” – rekao je Saša Leković, predsjednik HND-a. “Ali sve je bilo uzalud. Umjesto da podijele informacije, policijski službenici fizički napadaju novinare dok rade.”- dodao je Leković.

Regionalna platforma podržava napore HND-a i poziva hrvatske institucije da istraže najnovije, kao i prethodne incidente protiv novinara i time dokažu da se takvi incidenti shvataju ozbiljno. Sprovođenje međunarodnih standarda za zaštitu novinara, njihova sigurnost i sloboda izražavanja, koje su dio i nacionalnog zakonodavstva, od izuzetnog su značaja jer obezbjeđuju slobodne i bezbjedne uslove rada za novinare i medije.

Od početka ove godine HND je registrovao 4 fizička napada i 3 slučaja prijetnji novinarima u Hrvatskoj, računajući i poslednji incident.

Regionalna platforma snažno podržava novinarske i medijske organizacije u naporima da zaštite novinare i slobodu govora i smatra da je napad na novinara napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Društvo novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Platforma regjionale e Ballkanit Perëndimor për avokimin e lirisë së mediave dhe sigurisë së gazetarëve, Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 12/10/2017