Regionalna platforma: Policija da pronađe napadača na kolegu Matorčevića

platforma-700x525


BEOGRAD, 11.10.2018. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika portala Žig Info.

Željka Matorčevića je u utorak ujutru napao neindetifikovani mladić koji ga je prvo pratio, zatim iznenada udario u potiljak, a kad je Matorčević pao na zemlju nastavio je da ga udara. Matorčević je u napadu zadobio teže tjelesne povrede: polomljena mu je jagodična kost i u narednim danima biće podvrgnut hirurškom zahvatu.

Incident je prijavljen policiji, koja je već preduzela istražne radnje i saslušala povrijeđenog kolegu.

“Podsjećamo da je kolega Matorčević još prošle godine u junu mjesecu policiji u Grockoj prijavio prijetnje koje dobija zbog obavljanja svog posla, međutim tim povodom ništa do sada nije učinjeno,“ izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS – a, i dodao: „Strijepimo da je upravo neefikasnost nadležnih organa u istragama prijetnji novinarima dovela do ovog fizičkog napada.“

Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora i zahtijeva od policije da po hitnom postupku istraži ovaj napad na našeg kolegu i uhapsi počinioca. Takođe, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da pokažu punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbjednost novinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Ovo je peti zabilježeni fizički napad na novinare u Srbiji od početka 2018. godine.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd,

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, Beograd, 11/10/2018