RSF: Crna Gora nazadovala na svjetskom indeksu medijskih sloboda

Print Screen

PODGORICA, 18.04.2019.  – Crna Gora nazadovala je u slobodi medija i našla se na 104. mjestu u svjetskom indeksu medijskih sloboda za 2019. godinu, koji su objavili Reporteri bez granica (RSF).

Iz ove organizacije su istakli da su vlasti nastavile sa pritiscima na Javni servis – Radio Televiziju Crne Gore, kako bi promijenila svoju nezavisnu uređivačku politiku. Podsjetili su da je u junu 2018. godine otpuštena generalna direktorica te medijske kuće, Andrijana Kadija, kao i da je zamijenjeno nekoliko rukovodilaca sa „pristalicama vladajuće partije – DPS“.

„Kao i prethodnih godina, novinari su uznemiravani i prijećeno im je od strane vladajućih struktura i njihovih podržavaoca“, navodi se na sajtu RSE.

Reporteri bez granica podsjećaju i na ranjavanje Olivere Lakić, koje se desilo u maju prošle godine, dodajući da je, kao i u ranijim slučajevima fizičkih napada na novinare, i ovaj slučaj neriješen.

„Samocenzura je i dalje veliki izazov. Iako je kleveta dekriminalizovana od 2011. godine, nekoliko tužbi je pokrenuto protiv nezavisnih novinara i medija“, ističe se u izvještaju za Crnu Goru.

Reporteri skreću pažnju i na to da su profesionalni mediji morali da se bore sa ozbiljnim ekonomskim problemima. Kao problem ističu i to što velika većina državnih institucija podržava provladine medije na način što se reklamiraju u tim medijima.

RSF podsjeća i na slučaj Jova Martinovića, istraživačkog novinara koji je u januaru osuđen na zatvorsku kaznu od 18 mjeseci.

„Martinović će se žaliti na ovu odluku u nadi da će biti oslobođen“, navodi se u izvještaju uz podsjećanje da je međunarodna zajednica osudila ovu odluku.

Od država Zapadnog Balkana, najbolje je plasirana Slovenija, na 34. mjestu, Bosna i Hercegovina je zauzela 63. mjesto, dok je Hrvatska jedno mjesto iza BiH. Srbija je na 90. mjestu a Sjeverna Makedonija na 95.


SMCG, Podgorica, 18/04/2019