Savjet RTCG: Ćirovićkoj povrijeđena prava, Lekoviću ukinuti disciplinski

Photo: www.rtcg.me

PODGORICA, 24.04.2019. – Menadžment Javnog servisa i predstavnici oba sindikata postigli su dogovor o Kolektivnom ugovoru, a usaglašena verzija poslata je Ministarstvu finansija, kazao je generalni direktor RTCG Božidar Šundić, na današnjoj sjednici Savjeta Javnog servisa.

Šundić je istakao da je dogovoreno da se neki koeficijenti povećaju, te da se nada da će poslije praznika, nakon što se dobije mišljenje Ministarstva, ugovor biti potpisan, te da će zaposleni junsku platu dobiti po novom Kolektivnom ugovoru.

“Drago mi je da smo to uspjeli da završimo na zadovoljstvo svih radnika RTCG”, kazao je generalni direktor.

On je pojasnio da u Sistematizaciji radnih mjesta nije bilo bitnijih izmjena.

Ćirovićkoj povrijeđena prava, nesaglasni o Lekoviću

Na današnjoj sjednici Savjeta Radio-televizije Crne Gore, razmatrane su žalbe koje su tom tijelu uputili novinari TVCG Zoran Leković i Nevenka Ćirović.

Ćirovićka, u dopisu Savjetu, tvrdi da je u njenom prilogu, koji je emitovan u Dnevniku, cenzurisana izjava ambasadora EU u Crnoj Gori Aiva Orava, dok se Leković Savjetu RTCG žalio da mu menadžment i uredništvo nameću goste i teme, te da emisiju “Okvir” režira neko van Javnog servisa.

Članovi Savjeta Milan Radović i Goran Sekulović saglasni su da cenzure jeste bilo.

“Prvi put od kad sam u Savjetu imamo dokumentovano da je izvršena cenzursa”, kazao je Radović.

Goran Sekulović je ocijenio da je to bilo nepotrebno, nedopustivo i štetno za kuću.

“To je bilo potpuno deplasirano čak i štetno po onoga ko to plasira, štetno po matičnu kuću, veliki autogol, to treba sankcionisati s vrha kuće bez obzira od koga i u kom trenutku to dolazi, to je nedopustivo”, kazao je Sekulović.

Direktor TVCG Slavko Đurđić istakao je da Savjet ovom raspravom krši član 59 Statuta RTCG. On navodi da je, u skladu sa tim dokumentom, zaposleni dužan da se najprije obrati nadređenima. Ako ne dobije odgovor u roku od 7 dana onda se, kako je kazao, novinar može obratiti Savjetu.

“Ovdje se termin cenzura lako upotrebljava. Urednik koji slaže emisiju procjenjuje minutažu i ako je potrebno krati prilog. Izostala je ta rečenica Orava, ali mi je rečeno da je ona već bila u više naših informativnih emisija. Budući da je tema bila nešto drugo, urednica je to skratila. Greška je jedino što je urednica trebala da obavijesti Nevenku o skraćivanju”, kazao je Đurđić.

On tvrdi da o cenzuri nema ni riječi.

“Stav nije sakriven, emitovan je u ranijim emisijama, problem je bila samo dužina priloga, trebalo je urednik da pozove, mi te prakse imamo, ali oni nekada ne mogu da stignu svakog novinara da obavijeste”, kazao je Đuđić.

Govoreći o tvrdnjama Lekovića, Đurđić je kazao da neće da prejudicira ishod disciplinskog postupka koji je u toku.

“Leković je angažovao tri advokata, ja se tim povodom neću izjasniti danas, već javno na disciplinskom postupku. Ako dobije postupak, ja ću se javno izviniti”, kazao je Đurđić.

Sekulović je po pitanju Lekovića bio saglasan sa Đurđićem.

“Poklopile su se okolnosti koje ne idu na ruku ugledu kuće. Deset puta je pustite, jednom izostane, onda jedan postane slučaj”, kazao je Sekulović.

Član savjeta Vladimir Pavićević je Đurđića podsjetio na član 61 koji, kako dodaje, podrazumijeva da novinari mogu sa traže zaštitu Savjeta.

“Da li je izjava Orava bila u ranijim emisijama nije važno, jer se radi o slučaju koji je pobuđivao veliku pažnju javnosti”, kazao je Pavićević.

Radović smatra da su Leković i Ćirovićka pod pritiskom ovog i ranijih menadžmenta.

“Moj zaključak, zbog njihovog rada koji nije u suprotnosti s javnim interesom”, kazao je Radović.

Generalni direktor RTCG Božidar Šundić kazao je da se ti novinari njemu nijesu obratili i smatra da su trebali. On je istakao da skraćivanje priloga nije cenzura. Šundić smatra da su ove teme isključivo u nadležnosti generalnog direktora i predložio da on razgovara sa Lekovićem i Ćirovićkom i o tome obavijesti Savjet.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić smatra da je u slučaju Ćirović došlo do propusta.

Savjet Radio-televizije Crne Gore smatra da je u slučaju Nevenke Ćirović došlo do povrede prava novinara i zatražio da se pokrene postupak zaštite. Za je glasalo pet od šest članova Savjeta. U slučaju Zorana Lekovića, članovi Savjeta smatraju da nemaju dovoljno informacija na osnovu kojih bi se izjasnili, pa to tijelo nije zaključilo da su i njegova prava povrijeđena. Da su povrijeđena prava Lekovića smatraju samo dva člana.

Generalni direktor je kazao da je odluka o ukidanju disciplinskog postupka na njemu i istakao da će sa Lekovićem i Ćirovićkom porazgovarati.

“Pokušaću da razgovorom izađemo iz svega, ali nijedan propust ne smijemo tretirati, a da ga ne sankcionišemo. Ako bude napravljen propust, odgovorni će biti kažnjeni”, istakao je Šundić.


www.rtcg.me, Podgorica, 24/04/2019