Na televizijama dominantno rade žene, muškarci najčešći sagovornici

www.freepik.es

PODGORICA, 26.07.2019. – Medijske sadržaje u centralnim dnevnicima elektronskih medija uglavnom kreiraju žene – novinarke i urednice, dok se kao njihovi glavni sagovornici najčešće javljaju muškarci, pokazala je Analiza vidljivosti žena i muškaraca u centralnim  informativnim emisijama nacionalnih televizija, koju je sprovela Agencija za elektronske medije (AEM).

“Imajući u vidu rezultate analize – u novinarskoj profesiji dominantno rade žene. Gotovo 60 odsto objavljenih informacija, u posmatranoj sedmici, proizvele su žene”, navodi se u Analizi.

Cilj ove analize, koja je sprovedena od 21. do 27. januara ove godine, jeste utvrđivanje nosioca (autora), odnosno glavnih sagovornika, u televizijskim vijestima, te da li se učešće žena i muškaraca u prilozima razlikuje u zavisnosti od teme koja se obrađuje.

Analizom su obuhvaćene informativne emisije četiri televizijska emitera sa nacionalnim pokrivanjem: Prvi program Televizije Crne Gore (RTCG1), TV Vijesti, TV Prva i TV Nova M. Ukupno je analizirano 28 informativnih emisija i 264 novinarskih priloga/vijesti.

Kako se navodi u dokumentu, od posmatranih 28 centralnih informativnih emisija, žene su uređivale njih 21 (75%), dok su muškarci bili urednici sedam emisija (25%).

“Sa izuzetkom Televizije Crne Gore, u posmatranim medijima novinari su dominantno žene, ali žene su i urednici i češće se javljaju kao prepoznatljiva lica (voditelji) centralnih informativnih emisija u odnosu na muškarce”, pojasnili su iz AEM-a.

Analiza regulatora je pokazala da je angažovanje žena u odnosu na muškarce najmanje duplo veće po svim temama, sa izuzetkom sporta.

“Uprkos uvreženom mišljenju da žene novinari pokrivaju tzv. ‘lakše’ teme, analiza je pokazala da je angažovanje žena novinara u odnosu na muškarce tri puta veće kod političkih i tema kao što su nasilje i kriminal, te duplo veće kada su u pitanju privredne i ekonomske teme”, ističe se u Analizi.

Sport je, dodaju, jedina tematska oblast gdje su muškarci bili autori svih vijesti i priloga.

Sa druge strane, sprovedena analiza je pokazala da postoji značajna razlika u zastupljenosti žena i muškarca u centralnim informativnim emisijama kao sugovornika/sagovornica, odnosno relevantnih stručnjaka/stručnjakinja na određene teme.

“Ukupno posmatrano, od 402 izjave uzete od relevantnih sagovornika, na sve četiri posmatrane televizije, samo 83 izjave su uzete od žena (20%), dok su muškarci bili relevantni sagovornici u 319 slučajeva (80%)”, navodi se u Analizi.

Iz AEM-a objašnjavaju da je najveća razlika u broju sagornika u odnosu na pol vidljiva kod tema nasilje i kriminal, privreda i onih koje se tiču sfere politike.

“Na ove teme, žene se kao stručne sagovornice javljaju u 10% slučajeva”, otkrivaju u dokumentu.

Dodaju da su u prilozima posvećenim ostalim temama žene kao sagovornice uključene, u najboljem slučaju, duplo manje u odnosu na muškarce. Izuzetak je obrazovanje, koje predstavlja jedinu tematsku oblast u kojoj je bilo više žena sagovornica (jedna izjava više u odnosu na muškarce).


SMCG/Bojana Lakovic Konatar, Podgorica, 26/07/2019