Заврши проектот „Зад насловите“

%d0%b8%d0%b7%d0%bb%d0%be%d0%b6%d0%b1%d0%b0


СКОПЈЕ, 02.10.2017 – Со изложба на фотографии на Роберт Атанасовски на кои се регистрирани некои од поголемите настани на кои новинарите, фоторепортерите и снимателите учествуваа како активни чинители или како професионалци кои следат настан ССНМ го означи крајот на едногодишниот проект „Зад насловите“.

Проектот беше поддржан од Здружението на новинарите на Македонија во рамките на проектот „Мрежа на новинари за медиумските слободи во Македонија”, што го спроведува ЗНМ во соработка Европската федерација на новинари (ЕФЈ), а со финансиска поддршка од Европската Унија.

„Зад насловите“ обединува активности на ССНМ фокусирани на лоцирање на клучните проблеми кои ја обременуваат професијата, методи и начини преку кои се гуши слободата на изразување и воедно да понуди можни решенија.

Беа  изготвени аналитички и истражувачки текстови за мобингот во редакциитеза паралелните здруженија и синдикати, за почитувањето на работните права во редакциите, потребата од реформи во МРТВ,судските случаи на ССНМ и истражување за нивото на просечните примања во медиумите.

Сите теми беа проследени со дебати и дружења на колегите во Социјалниот центар „Дуња“ каде е седиштето на ССНМ.

Извор: ССНМ

 


АЈМ, Skopje, 02/10/2017