Новинарот и претседател на Македонското здружение на новинари Насер Селмани примил порака со смртни закани од Бејтула Асани, брат на Бекир Асани кој е поврзан со владејачката политичка партија ДУИ.

Насилници од редовите на партијата Алијанса за Албанците го нападнале новинарот Арманд Брахо за време на конференција, на која тој бил уредно поканет.

Новинарот Ибрахим Махмути од ТВ 21 и фоторепортерот Бљерим Ука се приведени од страна на судската полиција за време на изрекувањето на пресудата за случајот „Диво Насеље“.

Автомобилот на новинарката Вики Клинчарова бил оштетен со остар предмет. На овој настан му претходеле закани упатени кон новинарката од страна на лице со криминално досие.

Новинарка од НоваТВ е нападната додека известувала од терен за граѓанска иницијатива за собирање на потписи против градење кампови за бегалци во Македонија. Нападот го сторил поддржувач на иницијативата.

На новинарите не им било дозволено да известуваат од состанокот на општинскиот совет и вербално биле нападнати од член на советот од партијата ВМРО ДПМНЕ.

Иван Камчев и Елида Зилбехари биле вербално нападнати од страна на член на обезбедувањето на објект на јавен простор, при што барал да го напуштат просторот и забранувајќи им да известуваат од местото.

Новинарката Елида Зилбехари преку посредник добила закани по животот од страна на поранешниот министер за правда Блерим Беџети, поради објавување на текст кој открива незаконски активности кои ги сторил во текот на мандатот.

Додека известувала во врска со инцидентот во Собранието на РМ, новинарката Душица Мрѓа била нападната од страна на демонстрантите додека се криела во една од собите во собранието. Нападот резултирал со повреда на главата.