Kod stadiona Crvene Zvezde „Rajko Mitić“, dopisnik Federalne Televizije, Dejan Kožul, pokušao je da napravi prilog pored tenka koji je postavljen pored stadiona. U tom trenutku prišao mu je prvo jedan, a zatim više mladića i pitali ga šta radi tu. Nakon što im je novinar odgovorio da snima prilog za sarajevsku televiziju, pitali su ga da li je Srbin. Po rečima Kožula, ovaj verbalni napad mogao je da preraste u fizički obračun, ali zaslugom njegovog kolege snimatelja to se nije dogodilo.

U blizini stadiona “Rajko Mitić”, uoči fudbalske utakmice Crvena zvezda – Jang bojs, ekipa N1 televizije je pokušala je da sazna kakav je stav navijača o postavljanju tenka kod zvezdinog stadiona. Dok su snimali prvog sagovornika najpre su čuli dobacivanje pogrdnih imena iz mase – „špijuni“, „lopovi“, „američki plaćenici“… Nakon što su snimatelj i novinar pokušali da izbegnu incident i odlučili da se pomere na drugi kraj ulice, grupa mladića je nastavila da ih prati. „Našao sam sagovornike, nisam video da mi prilaze s leđa, i kada sam postavio pitanje, tada je jedan od tih momaka uhvatio objektiv kamere, meni je pokušao da izvuče i polomi mikrofon, a kada nije uspeo, otrgao je sunđer s mikrofona i bacio ga na asfalt“, rekao je novinar N1 Mladen Savatović.

Glavnom uredniku Srpskog telegrafa Milanu Lađeviću upućene su pretnje putem društvene mreže Tviter.

Nakon što je KRIK objavio priču o Predragu Malom, bratu ministra finansija Siniše Malog, tabloid Srpski telegraf objavio je danas članak pod naslovom „Kako se realizuje plan za slom vlasti i predsednika Srbije: Vučića ruše i preko beba“, u kojem se lažno optužuju novinari KRIK-a da su nevenčanu suprugu Predraga Malog spopali nasred ulice i pratili je do ulaza u zgradu.

Srpski telegraf je uz tekst objavio i snimke sigurnosnih kamera koji navodno prikazuju kako novinar KRIK-a prati nevenčanu suprugu Malog, ali na snimcima, kako saopštavaju iz KRIK-a, nije njihov novinar već nepoznata osoba koja nema veze sa redakcijom. Uz to Milan Lađević, glavni urednik Srpskog telegrafa, gostujući na TV Pink, na osnovu zloupotrebljenih snimaka sa sigurnosnih kamera i lažnih tvrdnji, optužio je KRIK da koristi „japansku metodu praćenja“ i da je deo nekakve tajne operacije „Omča“, koju navodno sprovode zapadne ambasade sa ciljem da sruše Aleksandra Vučića i SNS sa vlasti.

Optužbama da su novinari KRIK-a državni neprijatelji potom su se pridružili i visoki državni funkcioneri Zorana Mihajlović, Goran Vesić, Miroslav Lazanski, Nikola Nikodijević, Miloš Vučević, Dubravka Filipovski…

Posle emisije “360 stepeni” na N1, koja se bavila stanjem u medijima i hajkama u tabloidima i javnom govoru, poslanici Skupštine Srbije su u direktnom prenosu zasedanja na RTS-u etiketirali medije i NVO kao “antidržavne” organizacije.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović je rekao: “To je u stvari televizija samo po nazivu, jedan agitprop novog DOS-a koji se zove Savez za Srbiju i koji 24 sata, mislim na televiziju N1 – sad slobodno neka me ponovo razapnu, mene i sve moje kolege – vodi jednu besomučnu, ubitačnu kampanju protiv predsednika Republike, protiv Vlade Srbije, protiv pojedinih narodnih poslanika”.

On je dodao da nije zaboravio “ni sve druge medije koji su navodno neslobodni”.

Martinović je rekao i: “Poput Vremena, NIN-a, Nedeljnika, Novog magazina, na čijim stranicama možete da pročitate samo najmonstruoznije laži i nesitine o Aleksandru Vučiću, ministrima, pojedinim narodnim poslanicima, Srbiji kao državi… Sad je samo nagradno pitanje ko je sledeći od nas na udaru, tih takozvanih medija koji su neslobodni, koga će sad da uzmu na nišan ovi sa N1, vremena, Danasa, Nedeljnika, Novog magazina itd”.

Aleksandar Šešelj iz Srpske radikalne stranke je u Skupštini Srbije rekao da nevladine organizacije finansiraju dnevne i nedeljne listove, i dodao: “Iste te medije o kojima je govorio Martinović – i Vreme i Danas i ostale. A oni su najpoznatiji po tome što je za njih Kosovo nezavisna država, u Srebrenici se desio genocid, Srbi su genocidan narod, narod ratnih zločinaca, zaostao, primitivan, krezub i kakav sve ne”.

Vojislav Šešelj, poslanik i lider Srpske radikalne stranke, je u Narodnoj skupštini, reagujući na tekst Snežane Čongradin „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?“, novinarki uputio niz neprimerenih uvreda i dodao: „a ja bih svakog ovakvog novinara, koji ovo napiše poslao na 20 godina robije“, spomenuo je i svoj džip i mogućnost da neko bude pregažen njime.

U dva teksta na portalu valjevskapodvala.com, uz fotomontaže, urednica portala Kolubarske.rs Darija Ranković je vređana na beskrupulozan način i optužena da ruši lokalnu vlast.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je u jutarnjem programu TV Pink komentarisao tekstove u listu Danas, u kojima su se bavili neobičnom presudom mladenovačkog suda protiv administratora jedne Fejsbuk stranice, i naveo: “to je čist fašizam”.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o godišnjem izveštaju o radu Poverenika za informacije od javnog značaja Aleksandar Martinović, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS),  je rekao da su zahtevi za pristup informacijama od javnog značaja koje su organizacije slale državnim institucijama „tendenciozni upiti koji idu na to da sruše bezbednosni sistem Republike Srbije”.

Aleksandar Martinović je nekoliko puta ponovio da nevladine organizacije i novinari traže bezbednosno osetljive informacije i da ne misle dobro svojoj državi, i optužio bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića da radi za strane obaveštajne službe i za opoziciju, a protiv Srpske napredne stranke i države Srbije.

Govoreći o radu kancelarije Poverenika naveo je: „Vi ste u stvari, i to građani Srbije treba da znaju, da mi prestanemo da govorimo ovim nemuštim jezikom koji niko živi ne razume, vi ste u stvari bili služba i ekspozitura raznih CINS-ova, KRIK-ova, BIRN-ova, BIRODI-ja, Nataše Kandić, Nemanje Nenadića, i tako dalje, koji su u stvari tražili od nadležnih državnih organa u najvećem broju slučajeva, to ponavljam, bezbednosno vrlo osetljive podatke”.