Lerut: Napad na Lakićevu podseća na ubistva Galicije i Kucijaka

olivera-lakic-vijesti-me_
Foto: Vjesti

PODGORICA, 15.05.2018. – Predsednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Filip Lerut oštro je osudio napad na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić u Podgorici i najavio da će tražiti da ta organizacija pošalje protestno pismo crnogorskim vlastima.

„Pročitao sam Vaše pismo sa velikom indignacijom i zabrinutošću zato što me ovaj napad na Oliveru Lakić neizbežno podsetio na ubistva novinarke Dafne Karuane Galicije na Malti i novinara Jana Kucijaka i njegove devojke u Slovačkoj“, kazao je Lerut u odgovoru na pismo zabrinutosti koje mu je, povodom napada na Lakićevu, uputila Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara.

Lerut je kazao i da je trenutno u Tajpeju, na Tajvanu, gde se održava sednica Izvršnog odbora IFJ na kojoj će tražiti da ta organizacija napravi formalan korak i pošalje pismo crnogorskim vlastima u kojem će oštro protestovati zbog ovog neprihvatljivog čina.

Olivera Lakić napadnuta je 8. maja oko 21h u Podgorici, kada je nepoznati muškarac pucao u nju ispred zgrade u kojoj živi. Lakićeva je ranjena u nogu i nakon 2 dana u bolnici otpuštena je na kućno lečenje. Ona je i ranije bila meta napada i pretnji zbog svojih tekstova u kojima se bavila švercom cigareta u Crnoj Gori.


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Podgorica, 15/05/2018