Intervencija policije u severnom delu Mitrovice ugrozila bezbednost novinaraRegionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje najnovije incidente protiv medija i novinara tokom policijske intervencije na severu Kosovske Mitrovice.

Incident se dogodio 26. marta kada je specijalna policijska jedinica – Regionalna operativna jedinica za podršku (ROSU) – u severnom delu Kosovske Mitrovice uhapsila zvaničnika Vlade Srbije Marka Đurića koji je, kako navodi kosovska vlada, ušao u zemlju bez prethodnog odobrenja od strane vlasti u Prištini.

Novinari su pokrivali sastanak Đurića i drugih zvaničnika sa građanima u severnom delu Kosovske Mitrovice kada je došlo do intervencije policije.

Tokom intervencije, ROSU je koristila šok bombe i suzavac kako bi rasturila gomilu koja je blokirala ulaz u zgradu u kojoj je održan sastanak. U haotičnoj situaciji, nekoliko novinara je povređeno, a nekim medijima je oštećena oprema. Još medijskih radnika je napadnuto na drugim lokacijama.

Još jednom je očigledno da novinari i mediji rade u veoma opasnim okolnostima. Zbog toga Platforma ponovo izražava zabrinutost za bezbednost novinara i insistira na tome da kosovske vlasti istraže policijsku akciju.

Zamenik direktora kosovske policije u severnom delu Kosovske Mitrovice, g. Hoti, rekao je Udruženju novinara Kosova da nijedan slučaj napada nije bio prijavljen od strane novinara.

Platforma ohrabruje sve novinare da prijavljuju incidente i slučajeve upućivanja pretnji ili ako su napadnuti tokom svog rada. Takođe, vlasti moraju osigurati da novinari ne budu ometani u svom radu i da mogu da rade bezbedno.

Od početka 2018. godine, Udruženje novinara Kosova evidentiralo je 7 incidenata protiv novinara, uključujući 1 fizički napad i 6 slučajeva zastrašivanja, ne uključujući najnovije incidente.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 30.03.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


, ,