Regionalna platforma: Osuđujemo jezik koji koristi PDK obraćajući se novinama Gazeta ExpressRegionalna platforma za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 8.000 članova, osuđuje verbalni napad Demokratske partije Kosova (PDK) upućen novinama Gazeta Express. Javni poziv “Ne verujte lažnim vestima Gazete Express” je flagrantno uplitanje u rad medija.

Rečnik ove partije nastavlja da bude omalovažavajući, iako, između ostalog, govore da poštuju medije i slobodu izražavanja, ali pozivaju sve građane Kosova da dovode u pitanje vesti koje objavljuje Gazeta Express, tako što ih naziva lažnim vestima.

“Web sajt je već krenuo u ovu misiju sa jasnom svrhom da nanese štetu PDK neshvatljivim neprijateljstvom. Zato pozivamo sve građane Kosova da sumnjaju u vesti koje objavljuje Gazeta Express”, naveli su oni u svom saopštenju za javnost.

Regionalna platforma izražava zabrinutost zbog rečnika koji koristi politička partija obraćajući se mediju koji je već godinama u usponu na Kosovu i smatramo da je ovo direktni pritisak na uređivačku politiku i oblik javnog pritiska.

Ovo nije prvi put da PDK vrši nedozvoljen pritisak na uređivačku politiku ovog medija. Udruženje novinara Kosova je reagovalo 3. maja, kada je predsednik ove političke partije, Kadri Veselji, zvao i vršio pritisak na Leonarda Kerćukija – glavnog urednika Gazeta Express.

Regionalna platform poziva PDK da se distancira od takvog rečnika koji utiče na profesionalni integritet novinara, i, takođe, pozivamo PDK da se javno izvini.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 26.08.2019

Udruženje/udruga BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, ,