Regionalna platforma: Policija da pronađe napadača na kolegu MatorčevićaRegionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na Željka Matorčevića, glavnog i odgovornog urednika portala Žig Info.

Željka Matorčevića je u utorak ujutru napao neindetifikovani mladić koji ga je prvo pratio, zatimiznenada udario u potiljak, a kad je Matorčević pao na zemlju nastavio je da ga udara. Matorčević je u napadu zadobio teže telesne povrede: polomljena mu je jagodična kost i unarednim danima biće podvrgnut hirurškom zahvatu.

Incident je prijavljen policiji, koja je već preduzela istražne radnje i saslušala povređenogkolegu.„Podsećamo da je kolega Matorčević još prošle godine junu mesecu policiji u Grockoj prijaviopretnje koje dobija zbog obavljanja svog posla, međutim tim povodom ništa do sada nijeučinjeno,“ izjavio je Slaviša Lekić, predsednik NUNS – a, i dodao: „Strepimo da je upravoneefikasnost nadležnih organa u istragama pretnji novinarima dovela do ovog fizičkog napada.“

Regionalna platforma podržava NUNS i njegove napore da zaštiti novinare i slobodu govora izahteva od policije da po hitnom postupku istraži ovaj napad na našeg kolegu i uhapsipočinioca. Takođe, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji dapokažu punu posvećenost okončanju politike nekažnjivosti u zemlji, osiguraju bezbednostnovinara i poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija.

Ovo je peti zabeleženi fizički napad na novinare u Srbiji od početka 2018. godine.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Sarajevo – Podgorica – Zagreb – Priština – Skoplje – Beograd, 11.10.2018.

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, ,