Regionalna platforma: Zaustaviti napade na novinareRegionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro osuđuje brutalni napad na novinara i dopsinika BNTV, Vladimira Kovačevića.

Juče, 26. augusta,  dve maskirane osobe sačekale su Vladimira Kovačevića ispred zgrade u kojoj živi, nasrnule na njega palicama i nanele mu teške telesne povrede.

Zaprepešćeni smo  načinom na koji je napad izveden, smatramo da je organizovan i dobro isplaniran čin ciljano usmeren na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

Duboko smo zabrinuti zbog činjenica da je Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvešataje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gde se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida” (grupa građana u borbi za razotkrivanje istine o ubistvu mladog studenta iz Banja Luke Davida Dragičevića), nakon niza verbalnih napada i političkih pritisaka na novinare BNTV od strane javnih zvaničnika ovog entiteta.

Ovo je peti fizički napad na novinare u BiH, koji su BH novinari registrovali u 2018. godini.

Zahtevamo od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), da hitno i profesionalno istraži napad na Vladimira Kovačevića kao i da informiše javnost o okolnostima slučaja u što kraćem roku, i sakcioniše počinioce u skladu sa zakonskim okvirom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Napad i pretnja novinarima je direktan napad na slobodu izražavanja i na pravo građana da budu informisani.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

 

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 27.08.2018.

Udruženje BH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


, ,