Općinski sud u Sarajevu donio je odluku da se “Dnevnom avazu” privremeno zabrani pisanje o privatnom životu predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.U rješenju o privremenoj mjeri zabrane, koje je 1. februara donio sudija Pavle Crnogorac, „Dnevnom avazu“ i njegovim urednicima nalaže se da se „uzdrže od uznemiravanja tužitelja (Debevca, op.a.) u pogledu iznošenja informacija iz njegovog privatnog života, kako u printanim tako i elektronskim, dnevnim i drugim glasilima“.

Navedeno rješenje Općinskog suda u Sarajevu sporno je zbog toga što u obrazloženju ničim nije argumentovano da pisanje o privatnom životu predsjednika Suda BiH ne predstavlja javni interes, niti da je Dnevni avaz povrijedio njegovo pravo na privatnost, u kontekstu činjenice da su autori spornih tekstova više puta naglasili da pojedine informacije iz privatnog života Ranka Debevca objavljuju kako bi dokazali njegovu zloupotrebu funkcije koju obnaša.

Lider Srpske radikalne stranke i osuđeni zločinac Vojislav Šešelj 30.1.2021. verbalno je napao novinarku RTRS-a Natašu Miljanović-Zubac na Happy TV u emisiji “Vikend jutro”, nazivajući je uvredljivim imenima i navodno otkrivajući tajne o njenoj prošlosti. Šešelj je, između ostalog, u TV emisiji novinarku nazvao “prostitutkom” i “kurvetinom”.

Zinaida Đelilović dobila je direktne prijetnje od Adnana Čakalovića, višeg stručnog saradnika Sektora za izbjeglice i raseljena lica pri Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Slučaj je prijavljen policiji, a novinarka je dala izjavu u prostorijama policije.

Nepoznati muškarac pozvao je redakciju ovog medija sa nepoznatog telefonskog broja i prijetećim glasom zatražio da zatvore kancelariju ranije,  rekavši pri tome kako će „danas svi biti mrtvi“. Slučaj je prijavljen policiji.

Kolumnisti i blogeri Dragan Bursać i Srđan Puhalo Liniji za pomoć novinarima prijavili su ozbiljne prijetnje koje su im upućene putem društvenih mreža tokom predizborne kampanje u BiH.

Fizički i verbalni napad šefa Odsjeka za odnose sa javnošću grada Bijeljina Predraga Lopandića na novinarku BN TV Ljiljanu Faladžić-Jekić dogodio se tokom sjednice Kriznog štaba za vanredne situacije grada Bijeljina. Lopandić nije dozvolio novinarki da prisustvuje sjednici i uz psovke i naguravanje ju je istjerao iz sale, iako je šef Kriznog štaba nekoliko dana ranije potvrdio da su sjednice otvorene za javnost.

Banjalučka policija identifikovala je i uhapsila muškarca inicijala I. G. zbog sumnje da je u dužem periodu uznemiravao dva novinara Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), šaljući im poruke uznemirujućeg sadržaja.

Nadležnoj policijskoj stanici su 08.09. 2020. dva novinara RTRS-a prijavila da im nepoznata osoba od 2018. godine konstantno šalje poruke uznemirujućeg sadržaja, što je kod njih izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti, saopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

I. G. je uhapšen 9. septembra, a dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu “proganjanje” te naveo kako će protiv I.G. biti dostavljen izvještaj u redovnoj proceduri.

Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, kao kolumnista portala Pressmedia pisao je o rezultatima izbora u Crnoj Gori i tom prilikom novinara Pobrića prozvao „agentom KOS –a“, iskazujući na taj način nezadovoljstvo načinom izvještavanja Pobrića i drugih novinara Faktora o crnogorskim parlamentarnim izborima, te  mogućim uticajem tih izbora na situaciju u BiH.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, prilikom potpisivanja ugovora o utopljavanju stambenih objekata 24. avgusta, u Velikoj sali Grada Zenica, je na krajnje uvredljiv i neprimjeren način spominjao Udruženje BH novinari, rekavši da ga „napadaju tamo neka udruženja“, kojima on, kako je poručio, samo može reći „mrš“. Ovaj verbalni napad odigrao se pred prisutnim predstavnicima medija, među kojima je bila i članica Upravnog odbora BH novinara, koju je Kasumović također javno prozvao.