Banjalučka policija identifikovala je i uhapsila muškarca inicijala I. G. zbog sumnje da je u dužem periodu uznemiravao dva novinara Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), šaljući im poruke uznemirujućeg sadržaja.

Nadležnoj policijskoj stanici su 08.09. 2020. dva novinara RTRS-a prijavila da im nepoznata osoba od 2018. godine konstantno šalje poruke uznemirujućeg sadržaja, što je kod njih izazvalo osjećaj straha i uznemirenosti, saopćeno je iz Policijske uprave Banja Luka.

I. G. je uhapšen 9. septembra, a dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka se izjasnio da je riječ o krivičnom djelu “proganjanje” te naveo kako će protiv I.G. biti dostavljen izvještaj u redovnoj proceduri.

Novinarka Nidžara Ahmetašević je 17.06.2020. u popodnevnim satima pokušala fotografisati policijsku akciju i hapšenje migranata u jednom sarajevskom naselju.  Prema navodima Ahmetašević, tom prilikom policajci su je verbalno napali, neprofesionalno se ponašali i prijetili joj prekršajnom prijavom jer ih “ometa u poslu”. Iako im je pokazala novinarsku akreditaciju, nisu je htjeli prihvatiti kao validan dokument već su joj, kako je navela, tražili dozvolu za rad. Na kraju su legitimisali nju i njenu prijateljicu.

Sinana Gluhića, novinara lokalnog javnog medija RTV Zenica, fizički je napao Sulejman Spahić, član stranke A-SDA. Napadu su prethodili dani verbalnih prijetnji i uvreda upućenih Gluhiću od strane čelnika A-SDA putem telefona i društvenih mreža, posebno Facebooka.

U petak, 5. juna, Gluhić je bio na putu prema poslu kada ga je Spahić fizički napao. Pred svjedocima je Gluhić dobio prijetnje smrću od Spahića, nakon čega je uslijedio udarac u vrat i lice. Incident je prijavljen policiji i zabilježen, kao i prijetnje koje je Gluhić dobio u prethodnom periodu. Istog dana stranka A-SDA izdala je saopćenje u kojem negira napad. Policijska uprava Zenica pokrenula je istragu i uzela izjave od oba aktera. Slučaj je upućen Tužilaštvu na dalje postupanje.

Novinar i kolumnista iz Banje Luke početkom juna 2020. dobio je više prijetnji smrću upućenih sa nekoliko različitih profila putem Facebooka. Bursać je ove prijetnje prijavio Liniji za pomoć novinarima, kao i nadležnim policijskim organima u Banjoj Luci.

Na društvenim mrežama pojavilo se nekoliko montiranih videa u kojima se direktno spominju imena novinarki i novinara portala Fokus.ba i Raport.ba koji su otkrili aferu „Respiratori“ i pisali o njoj, uz objavljivanje njihovih fotografija u izrazito negativnom kontekstu i uz iznošenje teze o njihovoj navodnoj povezanosti sa pojedinim političarima i političkim strankama.

Slučaj je prijavljen Odsjeku za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije koja vrši istragu o ovom krivičnom djelu, kao i Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Komentarišući vijest da se Zapadnohercegovački kanton proglasio “korona-free zonom”, novinar N1 televizije Nikola Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism -free´ zone”. Nakon toga su uslijedile brojne prijetnje putem društvenih mreža i portala i pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove porodice.

Jedan broj medija iz Hercegovine objavio je tekstove u kojima su širili govor mržnje protiv Vučića, ali i članova njegove porodice.

UPDATE 15.06.2020. – Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo obavijestilo je Udruženje BH novinari da su saslušali Vučića i završili istragu te slučaj proslijedili na daljnje postupanje Tužilaštvu KS.

Nakon što je objavila fotografiju sa dvojicom migranata, Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe po imenu Goran Živanović, u kojoj on prijeti da bi “odsijecao glave” ne samo migrantima, već i “svim dušebrižnicima koji ih dočekuju.”

Policija u Banjoj Luci uhapsila je Živanovića narednog dana. On je nakon saslušanja pušten na slobodu, a slučaj je predat na daljnje postupanje Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

20. aprila 2020. oko 20.30 sati, policajci PU Tuzla zaustavili su ekipu RTV Slon, te im privremeno oduzeli mobitel i izbrisali sve snimke događaja o kojem su izvještavali. Reporterska ekipa RTV Slon imala je validne press akreditacije i dozvolu za kretanje tokom policijskog sata. Nakon što su iz RTV Slon prijavili nezakonito postupanje policije, reagovali su Krizni štab Tuzlanskog kantona, direktor Uprave policije TK i načelnik PU Centar, navodeći da su odmah poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi sankcionirali neprimjerene postupke pripadnika policije.

05.06.2020. – Uprava policije Tuzla obavijestila je pismenim putem Udruženje BH novinari da je policijskom službeniku Jedinice policije za specijalnu podršku MUP-a TK za počinjenu lakšu povredu službene dužnosti propisanu članom 106. stav 1. tačka 6. (Nekorektno i nepristojno ponašanje prema kolegama, zaposlenicima ili građanima) Zakona o policijskim službenicima TK, izrečena disciplinska sankcija “pismena opomena”.

Dvije žene su 14. aprila ušle u prostorije portala Faktor.ba prijeteći i psujući uposlenicima, nezadovoljne člankom o paljevini i pucnjavi nepoznatih osoba u sarajevskom naselju Vraca, koje su se dogodile noć prije. Zahtijevale su da se članak ukloni, što su članovi redakcije odbili. Na izlasku iz redakcije, jedna od žena je upirući prstom u novinarku zaprijetila: “Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici”. Ubrzo nakon toga, Faktor.ba je primio telefonski poziv muškarca o kojem su pisali, također sa zahtjevom da uklone tekst. Ova osoba, poznata policiji kao osuđenik za višestruke prekršaje, zaprijetila je da će doći sa svojim advokatom u prostorije Faktora.