Komentarišući vijest da se Zapadnohercegovački kanton proglasio “korona-free zonom”, novinar N1 televizije Nikola Vučić je putem Twittera sarkastično upitao hoće li “uskoro proglašenje ´fascism -free´ zone”. Nakon toga su uslijedile brojne prijetnje putem društvenih mreža i portala i pozivanje na nasilje uz opaske kako treba sa njim “u Neretvu ili na kolac”, etiketiranje Vučića kao “halal Srbina”, te brojne druge uvredljive poruke na njegov i na račun njegove porodice.

Jedan broj medija iz Hercegovine objavio je tekstove u kojima su širili govor mržnje protiv Vučića, ali i članova njegove porodice.

Nakon što je objavila fotografiju sa dvojicom migranata, Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe po imenu Goran Živanović, u kojoj on prijeti da bi “odsijecao glave” ne samo migrantima, već i “svim dušebrižnicima koji ih dočekuju.”

Policija u Banjoj Luci uhapsila je Živanovića narednog dana. On je nakon saslušanja pušten na slobodu, a slučaj je predat na daljnje postupanje Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

20. aprila 2020. oko 20.30 sati, policajci PU Tuzla zaustavili su ekipu RTV Slon, te im privremeno oduzeli mobitel i izbrisali sve snimke događaja o kojem su izvještavali. Reporterska ekipa RTV Slon imala je validne press akreditacije i dozvolu za kretanje tokom policijskog sata. Nakon što su iz RTV Slon prijavili nezakonito postupanje policije, reagovali su Krizni štab Tuzlanskog kantona, direktor Uprave policije TK i načelnik PU Centar, navodeći da su odmah poduzeli sve potrebne aktivnosti kako bi sankcionirali neprimjerene postupke pripadnika policije.

Dvije žene su 14. aprila ušle u prostorije portala Faktor.ba prijeteći i psujući uposlenicima, nezadovoljne člankom o paljevini i pucnjavi nepoznatih osoba u sarajevskom naselju Vraca, koje su se dogodile noć prije. Zahtijevale su da se članak ukloni, što su članovi redakcije odbili. Na izlasku iz redakcije, jedna od žena je upirući prstom u novinarku zaprijetila: “Dobro sam te zapamtila, vidjet ćemo se mi još na ulici”. Ubrzo nakon toga, Faktor.ba je primio telefonski poziv muškarca o kojem su pisali, također sa zahtjevom da uklone tekst. Ova osoba, poznata policiji kao osuđenik za višestruke prekršaje, zaprijetila je da će doći sa svojim advokatom u prostorije Faktora.

Tokom konferencije za medije 14. februara ove godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je verbalno napao novinara BNTV Vladimira Kovačevića, nazivajući njega i medij za koji radi “izdajnicima”.
Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske 26. februara u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix.ba javno nazvao “neprijateljskim medijem” za Republiku Srpsku.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala Capital i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji “Comsar Energy”.

U telefonskom pozivu redakciji, Perović je zaprijetio da će on sam “zatvoriti” portal Capital ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije “Comsar Energy”, te naglasio kako će ovaj portal brzo “završiti sa radom”, a urednik Vukelić “bolje neka se seli na Mars”. Ove Perovićeve prijetnje zabilježene su na audio snimku razgovora.

Fotoreporter portala Faktor.ba Muhidin Živojević verbalno je napadnut od strane nepoznatog muškarca dok je stajao na javnom parkingu i fotografisao dolazak zastupnika Skupštine Kantona Sarajevo na sjednicu.

Muškarac je prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati. Napadač se predstavio kao osoba “iz Vlade Kantona” iako nije imao bilo kakvu akreditaciju, bezupješno je pokušao izazvati reakciju obližnje policije, da bi se na kraju vratio do Živojevića i poručio mu da će ga “zapamtiti”.

Adi Bebanić, reporter N1 televizije, fizički je napadnut 08. septembra 2019. tokom izvještavanja sa skupa koji se odvijao u sarajevskom naselju Ciglane, uoči održavanja Povorke ponosa.

Linija za pomoć novinarima uputila je Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo upit o ovom incidentu. Dobili smo odgovor da su pripadnici policije putem službenika na terenu zaprimili prijavu o napadu na Adija Bebanića.

Nakon toga N1 televizija podnijela je krivičnu prijavu protiv NN izvršioca. Linija za pomoć novinarima dostavila je zahtjev za informacijama o ovom slučaju Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Prema posljednjim informacijama, napadač na Bebanića još uvijek nije identifikovan.

Glavnog i odgovornog urednika portala Otisak.ba Adisa Mujdanovića je fizički napala nepoznata osoba i nanijela mu lakše tjelesne povrede.

Napad se dogodio oko 12.30 sati, kada je na Mujdanovića na ulici snažno fizički nasrnuo nepoznati muškarac i udario ga ramenom. Od jačine udarca Mujdanović je pao na pločnik, zadobivši lakšu tjelesnu povredu u vidu ogrebotine na lijevoj nozi, te lakše bolove u lijevoj nozi i ruci.

Linija za pomoć novinarima uputila je dopis Policiji Brčko Distrikta u vezi sa ovim napadom.
Policija Brčko Distrikta BiH obavijestila je Liniju za pomoć novinarima da je identifikovala napadača pod inicijalima A.R., 1990.godište iz Brčkog, te je predmet poslan Osnovnom sudu Brčko na daljnje postupanje.