Bh. pravosuđe prijetnje upućene novinarima Žurnala smatra “neozbiljnim”Sarajevo, 10.02.2020. – Online magazin Žurnal objavio je da je Kantonalni sud u Sarajevu zaključio da prijetnja upućena njihovom novinaru Avdi Avdiću nije ozbiljna. Avdiću je u prostorijama Suda BiH prijetio policijski službenik Nermin Džafić 2017. godine, piše urednik Žurnala, Eldin Karić.

Tom prilikom je policijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nermin Džafić, koji je bio angažovan na neposrednoj zaštiti Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prišao novinaru Avdiću i rekao: “Hoćeš da vidiš kako ja k.ram?”. Novinar Avdić, koji se tada službeno nalazio u prostorijama Suda BiH prijavio je ovu prijetnju uz objašnjenje da je to “izazvalo osjećaj straha po njegov fizički integritet” i kao dokaz dostavio video snimak koji je zabilježila sigurnosna kamera ove institucije.

Kantonalni sud u Sarajevu smatra kako “činjenica, da je prijetnja izrečena u zgradi Suda BiH, da se sastoji u izgovaranju riječi koje impliciraju na seksualni odnos što je u okolnostima mjesta gdje je izrečena, te da se Džafić Nermin svega par sekundi udaljio od Avde Avdića, čini gotovo neostvarivom, da je Avdo Avdić, Nerminu Džafiću, nakon izrečene mu prijetnje, kako je to sam izjavio, rekao ‘nije problem’…” Sud dalje navodi da “sve ovo po ocjeni ne predstavlja ozbiljnu prijetnju, da kod prosječnog čovjeka stvori osjećaj straha i ugroženosti u smislu zakonske odredbe”, piše Žurnal.

U komentaru na posljednju reakciju pravosuđa, Karić se prisjetio i nekoliko ranijih prijetnji koje su novinarima bile upućivane zbog njihovog izvještavanja, a za koje počionici nisu sankcionisani. Novinarima Žurnala napadači su tako prijetili da će “završiti u jarku”, objavljivali fotografije sa snajperom na društvenim mrežama, anonimno slali dio granate na adresu redakcije i fizički napadali njihovog snimatelja Adija Kebu.

“Kada si političar svaka prijetnja je ozbiljna. Bar tako je ovdje postavljen sistem. Ako si novinar, prijetnja je ozbiljna samo ukoliko vam metalnom šipkom naprave četrdeset šavova na glavi, kao što se desilo kolegi Vladimiru Kovačeviću. Mada, i to nije neka prijetnja, jer kolega Kovačević je preživio”, zaključuje urednik Žurnala.


Žurnal/Media.ba/BHN, Sarajevo, 10/02/2020