Okružno javno tužilaštvo: U postupanjima Gorana Živanovića nema elemenata krivičnog djela

E-trafika

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka odbilo je žalbu glavne i odgovorne urednice portala eTrafika Vanje Stokić i time potvrdilo naredbu o obustavljanju istrage protiv Gorana Živanovića. Da podsjetimo, u maju ove godine Goran Živanović je Vanji Stokić prijetio odsijecanjem glave. 

Žalbu je u ime Vanje Stokić podnio advokat Aleksandar Jokić, koji je naveo da je tužilac analizirao samo činjenice i okolnosti koje je MUP RS priložio uz izvještaj a nije preduzeo i druge istražne radnje i analizirao ličnost osumnjičenog te utvrdio da li je on do sada prijavljivan i kažnjavan. U rješenju koji potpisuje glavni tužilac Želimir Lepir, stoji da Živanović u svojoj poruci Stokićevoj iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali da to ne može biti predmet krivičnog postupka.

„Naime u konkretnom slučaju radi o komentaru koji je koji je osumnjičeni iznio putem društvene mreže Facebook na objavu oštećene, a u kome, istina, iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali to ni u kom slučaju ne može biti predmet krivičnog, već drugog postupka. S obzirom da je predmetna naredba o obustavi istrage donesena iz razloga što djelo koje je osumnjičeni učinio nije krivično djelo, jasno je da je za donošenje iste tužilaštvo imalo na raspolaganju dovoljan broj činjenica, navedenih u izvještaju PS Obilićevo, sa prilozima“, stoji u rješenju.

Ova žalba na odluku je uslijedila nakon što je tužiteljica Tatjana Ninković obustavila istragu protiv Živanovića i prijetnje koje je on uputio Stokićevoj okarakterisala kao izražavanje nezadovoljstva i ličnog mišljenja.

„Njegove prijetnje su upućene neodređenom licu, tako da u radnjama osumnjičenog Živanović Gorana nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1 Krivičnog zakonika RS, a ni krivičnog djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika RS, obzirom da osumnjičeni  svojim djelovanjem nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju“, stoji u odluci Tužilaštva.

Podsjećamo, Goran Živanović je Stokićevoj prijetio ispod fotografije na Facebooku na kojoj je sa dvije osobe u pokretu. Tada, 23. maja je napisao da bi njoj, migrantima i svim dušebrižnicima odsjekao glavu.

Ubrzo nakon toga, do uredništva portala eTrafika su stigle informacije o podebljem policijskom dosijeu koji Živanović ima u policiji. Naime, on je poznat skoro svim policijskim službenicima u Bratuncu, a izvor iz policije je za naš portal izjavio da nije riječ o bezazlenoj osobi čije prijetnje treba ignorisati.

Prijetnje smrću Vanji Stokić su osudile i brojne međunarodne organizacije te Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo i hitnu istragu u ovom slučaju, a vijest o ovome je obišla i cijeli region. Takođe su reagovali OSCE i EUSR. Zbog nepostupanja u ovom slučaju MUP RS kaznio je krim inspektora Petra Mirkovića.

 


E-trafika/Nataša Tomić, Sarajevo, 14/10/2020