Performans i izložba “Mi smo novinarkE” u organizaciji BH novinaraSARAJEVO, 31.10.2019. – U Gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu upriličen je performans i izložba “Mi smo novinarkE”, u organizaciji BH novinara.

Postavka obuhvata 20 fotografija onih novinarki koje su bile žrtve određene vrste nasilja.

Iz Udruženja BH novinari ističu da je prvobitna ideja bila da se prikaže 55 fotografija. Kažu da je i ovih 20 veliki uspjeh za patrijarhalno društvo koje vlada u Bosni i Hercegovini. Brutalne prijetnje i napadi na novinarke uglavnom se skrivaju pod tepih, zbog straha da bi zbog izgovorene istine mogle da snose kaznu.

– Ove su novinarke tu zato što su bile žrtve najbrutalnijih prijetnji i napada – kaže Borka Rudić, autorka izložbe i generalni sekretar Udruženja BH novinari.

– Jedanaest fotografija su samo siluete. Pored fotografija naznačili smo iz kojih medija dolaze te kolegice, ali one nisu smjele da se pojave likom zbog represije koju trpe u svom mediju i zbog činjenice da bi mogle snositi odgovornost, ukoliko javno progovore o nasilju – rekla je Rudić.

Ideja za izložbu rođena je prije 10 godina kada je jedna od kolegica počela da vodi bitku protiv mobinga i tada su joj rekli da je čovjek kojeg je ona optužila za mobing “intelektualac, obrazovan čovjek, porodični čovjek, ugledan član društva”, te da on ne može da bude neko ko vrši mobing, istakla je Borka Rudić.

Cilj postavke jeste da se skrene pažnja na nasilje nad novinarkama, kako na profesionalno, tako i na rodno-zasnovano nasilje, koje se, kako Rudićeva naglašava, u našoj javnosti ni ne prepoznaje kao rodno zasnovano nasilje. Namjera je i da se skrene pažnja na učestalost ponavljanja nasilja u tradicionalnim medijima, na društvenim mrežama, ali i na press konferencijama.

Iz BH novinara dodaju da je svega 24 posto žena na uredničkim i direktorskim pozicijama, te u strukturama upravnih odbora u Bosni i Hercegovini, dok je svjetski procenat 30 posto. Uredničkim i direktorskim pozicijama u bh. medijima dominiraju muškarci.

Izložba će biti predstavljena i u Banjoj Luci i Mostaru.


Oslobođenje/BHN, Sarajevo, 31/10/2019