BH novinari traže utvrđivanje odgovornosti u BHRT-uSARAJEVO, 06.11.2017. – Upravni odbor Udruženja/udruge  BH novinari  zahtijeva od upravnih struktura BHRT  utvrđivanje odgovornosti Uredničkog kolegija Informativno – političkog programa  i  menadžmenta BHT1, kao i cjelokupnog  rukovodstva Javnog RTV servisa BiH za profesionalne propuste u pripremi, naknadnom dosnimavanju i odgodjenom emitiranju intervjua sa dr Sebijom Izetbegović, direktoricom Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo.

 

Sporni intervju je snimljen i najavljen u programu BHT1 za  25.oktobra ove godine, da bi, bez razumnog i javnosti dostupnog obrazloženja, naprasno bio skinut sa programa i ponovno objavljan 4. novembra sa naknadno usnimljenim odgovorima.

 

Upravni dobor BH novinara podsjeća kako je odgovornije i transparentnije ponašanje urednika i ključnih ljudi BHRT-a prema građanima i cjelokupnoj javnosti BiH sastavni dio novinarske etike i jedan od ključnih principa funkcioniranja javnog servisa. Budući da  javnost nije dobila vjerodostojno i tačno objašnjenje svih okolnosti vezanih za intervju sa doktoricom Izetbegović i naknadno montiranje njenih novih odgovora, smatramo kako Upravni odbor BHRT mora hitno utvrditi ko je odgovoran za cijeli ovaj slučaj  i, u skladu s nalazima, poduzeti Zakonom o BHRT  i Uredničkim principima propisane mjere.

 

UO BH novinara naglašava kako Bosni  i Hercegovini treba javni servis na nivou države, a njegov opstanak se, među ostalim, brani i novinarskom etikom, mnogo hrabrijim i odgovornijim postupanjem novinara i urednika, kao i sprečavanjem političkih uplitanja i cenzure u kreiranju medijskih sadržaja, uključujući i navedeni intervju.

 

 

 

 

Upravi odbor Udruženja/udruge BH novinari


, ,