Regionalana platforma: Srbija mora da reaguje i zaštiti novinare N1 televizijeBEOGRAD, 05.02.2019. – Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i şigurnosti novinara koja zastupa više od 8.000 članova, najoštrije osuđuje prijetnje smrću koje su upućene novinarima N1 nakon što je Milenko Jovanov, potpredsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, sugerisao da ta televizija nije objektivna i da je priznala nezavisno Kosovo.

Redakcija TV N1 u Beogradu primila je 4. februara seriju verbalnih napada na društvenim mrežama u kojima su novinari te televizije označeni kao „izdajice“ i „anti Srbi“. Redakcija je primila i pismo sa ozbiljnim prijetnjama da će nastradati novinari, njihove porodice, a zgrada televizije N1 biti dignuta u vazduh. Da li vi imate vaše porodice, ubijate našu decu i unuke, a niste svesni ako dođe do rušenja, vaša zgrada će među prvima otići u vazduh, a može se desiti da ostanete bez svojih najmilijih. i zato vas mi veterani upozoravamo da se ne igrate sa ničijom sudbinom jer je vaša sudbina u našim rukama”, navodi se u pismu. Pošiljalac se potpisao kao Beogradski veterani ratova 1999., ali je predsjednik tog udruženja porekao bilo kakvu povezanost sa tom porukom i pozvao policiju da ispita cijeli slučaj.

Incident je prijavljen policiji.

Predstavnici vlasti aludiranjem da je N1 priznala nezavisnost Kosova direktno podstiču i ohrabruju komentare na društvenim mrežama u kojima se ta televizija i njeni novinari proglašavaju za izdajnike“, rekao je Željko Bodrožić, potpredsjednik NUNS-a. On je dodao da „takvi nastupi nosilaca državnih funkcija ohrabruju pretnje i napade na novinare. Na tu opasnu pojavu NUNS već duže vreme ukazuje i poziva nosioce državnih funkcija da svojim primerom pokažu ostalima da treba da se uzdrže od takvih izjava.“

U poslednje tri godine NUNS je zabilježio više od 80 takvih pritisaka koji uključuju i javno etiketiranje novinara kao „izdajnika“, „stranih plaćenika“ i sličnih kvalifikacija izrečenih od strane državnih i lokalnih funkcionera.

Regionalna platforma podržava napore NUNS–a da zaštiti novinare i slobodu govora i poziva nadležne institucije da hitno istraže cijeli slučaj, privedu izvršioce, te im odrede adekvatnu kaznu.

Dodatno, apelujemo na najviše zvaničnike u Srbiji, predsjednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, da osude ove jezive pretnje i utiču na svoje kolege da se suzdrže od javnog etiketiranja novinara.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i ljudska prava.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Beograd, 05/02/2019