Ostale prijetnje novinarima, Admir Muslimović, 15.10.2019.


Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružica Jukić objavila je 15.10.2019. na svom Facebook profilu post pod naslovom “Kad novinari rade gestapovski posao”. U ovom postu Jukićeva je navela kako je Admir Muslimović, novinar Balkanske istraživačke mreže BiH (BIRN BiH) od nje tražio da mu kaže da li ima dokaze za svoju tvrdnju o mogućem rušenju VSTV-a, te da se ona tom prilikom osjećala “kao da je ispituje isljednik”. Jukićeva je u istom postu ustvrdila i kako je ona “meta stalnog napada od strane podobnih novinara i inih ‘stručnjaka'” te je na kraju zaključila: “Jadni smo mi sa takvim novinarima.”

Novinar Admir Muslimović prijavio je ovaj incident Liniji za pomoć novinarima navodeći da je sa Ružicom Jukić sve vrijeme vodio razgovor profesionalno i primjereno uz uobičajena pitanja, te da je ona u svom postu iznijela niz neistina i špekulacija.

S obzirom da ovo nije prvi slučaj u kojem čelnici VSTV-a javno prozivaju i kritikuju novinare i medije u BiH, Upravni odbor Udruženja BH novinari je 17.10.2019. uputio javno pismo članovima VSTV-a zbog neprimjerene komunikacije sa medijima kao i uskraćivanja informacija novinarima o radu VSTV-a.

Država BH
Grad Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Ime i prezime Admir Muslimović
Pol Muškarac
Datum 15/10/2019
Počinitelj/Osumnjičeni Ružica Jukić
Vrsta incidenta Ostale pretnje novinarima
Od strane koga Javni zvaničnici
Vrsta medija Online
Ime medija Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH)
Da li je Udruženje/Udruga BH Novinari informisano? Da
Kako je Udruženje/Udruga BH Novinari reagovalo? Članovi Upravnog odbora Udruženja BH novinari uputili su javni protest Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV BiH) zbog neprimjerene komunikacije sa medijima i uskraćivanja informacija novinarima o radu VSTV-a. Slučaj je također prijavljen Liniji za pomoć novinarima.
Je li napad prijavljen policiji/nadležnim institucijama? Slučaj nije prijavljen policiji