Ostale prijetnje novinarima, Capital.ba, Banja Luka, 21.02.2020.


Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala Capital i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji “Comsar Energy”.

U telefonskom pozivu redakciji, Perović je zaprijetio da će on sam “zatvoriti” portal Capital ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije “Comsar Energy”, te naglasio kako će ovaj portal brzo “završiti sa radom”, a urednik Vukelić “bolje neka se seli na Mars”. Ove Perovićeve prijetnje zabilježene su na audio snimku razgovora.

Država BH
Grad
Ime i prezime Capital.ba
Pol Grupa (imena pojedinačno ukoliko je moguće)
Datum 21/02/2020
Počinitelj/Osumnjičeni Duško Perović
Vrsta incidenta Ostale pretnje novinarima
Od strane koga Javni zvaničnici
Vrsta medija Online
Ime medija Capital.ba
Da li je Udruženje/Udruga BH Novinari informisano? Da
Kako je Udruženje/Udruga BH Novinari reagovalo? Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima obavijestili su o prijetnjama redakciji Capitala domaće i međunarodne organizacije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnost novinara, uključujući i Ambasadu Rusije u BiH, budući da su ove prijetnje upućene sa teritorije Ruske Federacije. BH novinari uputili su zahtjev MUP-u RS za hitnu istragu ovog slučaja, kao i zahtjev Vladi RS da javno osudi "primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću".
Je li napad prijavljen policiji/nadležnim institucijama? Slučaj je prijavljen policiji