Ostale prijetnje novinarima, Vladimir Kovačević i Klix.ba, Banja Luka, 02.2020.


Tokom konferencije za medije 14. februara ove godine, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je verbalno napao novinara BNTV Vladimira Kovačevića, nazivajući njega i medij za koji radi “izdajnicima”.
Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske 26. februara u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix.ba javno nazvao “neprijateljskim medijem” za Republiku Srpsku.

Država BH
Grad
Pol Grupa (imena pojedinačno ukoliko je moguće)
Datum 14/02/2020
Počinitelj/Osumnjičeni Milorad Dodik
Vrsta incidenta Ostale pretnje novinarima
Od strane koga Agresivno javni stavovi državnih zvaničnika
Vrsta medija Online
Ime medija Vladimir Kovačević, Klix.ba
Da li je Udruženje/Udruga BH Novinari informisano? Da
Kako je Udruženje/Udruga BH Novinari reagovalo? Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su uvredljive izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika prema novinarima i medijima. "U posljednjih nekoliko godina, Linija za pomoć novinarima je zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, sa posebnim fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobođenje, novinsku agenciju Beta, itd. Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske Federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštiti slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, a posebno u entitetu Republika Srpska", navodi se u saopćenju UO BH novinara i Linije za pomoć novinarima.
Je li napad prijavljen policiji/nadležnim institucijama? Slučaj nije prijavljen policiji