Prijetnje smrću i prijetnje ugrožavanja tjelesnog integriteta novinara, Radio Sarajevo, Sarajevo, 27.09.2019.


Redakcija portala Radiosarajevo.ba obavijestila je javnost da se 27.09.2019. u večernjim satima dogodio napad grupe huligana, koji se predstavljaju kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, na redakciju i uredništvo njihovog portala.

Naime, nakon što je redakcija Radiosarajevo.ba, a poslije profesionalne provjere, objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji zbog posjedovanja droge, grupa huligana je uz prijetnje prisilila urednika portala da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran i da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Brzom reakcijom MUP-a Kantona Sarajevo iste večeri uhapšena su dvojica osumnjičenih za ovaj napad. Postupajući tužilac Tužilaštva KS predložio je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora obojici osumnjičenih za krivična djela protupravno lišenje slobode i ugrožavanje sigurnosti.

Međutim, sudija je prihvatio prijedlog odbrane da se osumnjičeni brane sa slobode uz zabranu prilaska medijskim redakcijama i novinarima u krugu od 100 metara, te su oni pušteni iz pritvora.

Država BH
Grad Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Pol Muškarac
Datum 27/09/2019
Vrsta incidenta Prijetnje smrću i prijetnje ugožavanja tjelesnog integriteta novinara
Od strane koga (građanin) prema novinaru
Vrsta medija Elektronski
Ime medija Radio Sarajevo
Pravni ishod U toku (slučaj i dalje nije završen)
Da li je Udruženje/Udruga BH Novinari informisano? Da
Je li napad prijavljen policiji/nadležnim institucijama? Slučaj je prijavljen policiji Slučaj je prijavljen tužilaštvu Tužilaštvo je pokrenulo istragu po službenoj dužnosti