Sloboda medija i sigurnost novinara/ki u fokusu konferencije u Podgorici

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara

PODGORICA, 19.11.2018. – Oko 100 medijskih eksperata, novinara, novinarki, predstavnika univerziteta i medija okupiće se u četvrtak i petak (22. i 23. novembra) u Podgorici, Crna Gora, na konferenciji Sloboda medija i sigurnost novinara na Zapadnom Balkanu.

Domaćin konferencije, koja se organizuje u okviru projekta Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje slobode medija i bezbjednosti novinara, je Sindikat medija Crne Gore (SMCG). SMCG je jedan od partnera u projektu i članova mreže koju čine i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo te udruženja novinara Kosova i Makedonije. Mreža okuplja oko 8.000 medijskih radnika, što je čini najvećom i najreprezentativnijom u regionu.

Uspostavljanje zajedničkog regionalnog mehanizma za praćenje nivoa medijskih sloboda i bezbjednosti novinara, kao i zagovaranje njihovog povećanja bio je osnovni cilj koji je u decembru 2015. godine okupio najistaknutija novinarska udruženja i sindikat u regionu Zapadnog Balkana. Jedinstven trogodišnji projekat, koji je odobrila Evropska komisija, je kroz brojne aktivnosti ostvario svoj cilj.

Na konferenciji će biti predstavljeno sve što je urađeno tokom protekle tri godine. Događaj će biti održan u Hotelu Podgorica, a govornici koji će otvoriti konferenciju su Zoran Pažin, potpredsjednik Vlade Crne Gore, Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Henk van den Dool, ambasador Holandije, prof.dr Snežana Trpevska, glavna istraživačica na projektu i Marijana Camović, predsjednica Sindikata medija Crne Gore.

Kroz brojne panel diskusije i radionice koje će voditi iskusni novinari/ke medijski eksperti/kinje iz Crne Gore i regiona biće riječi o bezbjednosti novinara, oglašavanju u medijima, digitalnim medijima, stanju u redakcijama, slobodnom pristupu informacijama, političkim i ekonomskim pritiscima na novinare i redakcije, medijskom zakonodavstvu na Zapadnom Balkanu…

Organizaciju konferencije podržavaju Evropska komisija, Vlada Crne Gore i Ambasada Holandije.

Za više informacija o projektu i aktivnostima kliknite ovdje.

 


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Podgorica, 19/11/2018