Srpske vlasti da zaštite novinarku VojtehovskiBEOGRAD, 28.12.2108. – Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja zastupa više od 8000 članova, najoštrije osuđuje ozbiljne prijetnje i govor mržnje upućen srpskoj novinarki Tatjani Vojtehovski i njenoj kćerki.

Novinarka i autorka emisije Tatjana Vojtehovski javno je komentarisala proteste građana na ulicama Beograda protiv aktuelne vlasti. Njene javne reakcije izazvale su novi talas prijetnji putem društvenih mreža, uključujući i gnusne prijetnje smrću upućene njoj i njenoj kćerki.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) obavijestilo je nadležne organe o incidentu 27.12.2018. godine, a Vojtehovski je dala izjavu policiji, Odeljenju za visokotehnološki kriminal. Neke od prijetnji je objavila na svom Tviter nalogu. Obraćajući se predsedniku republike Aleksandru Vučiću, ona je izjavila da su takve prijetnje direktan rezultat njegove retorike i da se on mora suočiti sa tim.

“Ovo nije prvi put da se Vojtehovska suočava sa takvim pretnjama – u maju 2018. godine jedan čovek je uhapšen, ali to očigledno nije sprečilo nove pretnje” – rekao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a. “Izjava Vojtehovske upućena predsedniku Vučiću najglasnije upozorava: najviši zvaničnici moraju učiniti apsolutno sve što je u njihovoj moći kako bi spriječili stvaranje otrovne atmosfere u društvu, a ne da je ohrabruju.”

Regionalna platforma zahtijeva od nadležnih organa Republike Srbije da odmah preduzmu sve zakonske mjere protiv lica koji su prijetila Tatjani Vojtehovski i njenoj kćerki i preduzmu sve neophodne mjere da ih zaštite. Platforma poziva najviše javne zvaničnike Republike Srbije da javno i nedvosmisleno osude prijetnje i govor mržnje prema Vojtehovskoj i drugim novinarima i da se suprotstave atmosferi mržnje prema novinarima u srpskom društvu.

Istovremeno, pozivamo međunarodne organizacije da izvrše dodatni pritisak na vlasti u Srbiji da poštuju slobodu izražavanja i slobodu medija i da osiguraju sigurnosti novinara.

U 2018. godini Srbija je zabilježila 98 incidenata, 7 fizičkih napada, 21 verbalnih prijetnji, dok je NUNS zabilježio 70 drugih vrsta pritisaka na novinare.

Svaki napad na novinara je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari
Sindikat medija Crne Gore
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Društvo novinara Makedonije
Nezavisno udruženje novinara Srbije


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, Beograd, 29/01/2019