Prijeteće poruke: Novinar Avdić dao izjavu u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA)

N1

SARAJEVO, 30.10.2019. – Prijetnje Mirze Gačanina novinaru magazina “Žurnal” Avdi Avdiću ne prestaju. Nakon video poruke, Gačanin ne prestaje da piše Avdiću. Sam Avdić kaže, razumije njegovu reakciju jer su mu ugroženi poslovi od 23 milijarde eura, koje ostvaruje trgovinom droge i pranja novca. Poruke ne prestaje da dobija, a pravosudni organi za N1 kažu da rade na slučaju, ne otkrivajući detalje.

Ovo nije posljednja prijetnja koja je upućena novinaru Avdi Avdiću od strane Mirze Gačanina. Nakon videa u kojem mu je prijetio kako će ga “potraživati po kanalima”, Avdić konstantno dobija poruke od Gačanina. U jednoj poruci mu šalje video koji asocira na klanje kurbana.

“Nakon mog trećeg teksta zvao je redakciju Žurnala, odnosno pisao mailove i tražio da se ja javim. Ja sam se njemu javio sa redakcijskog broja da vidim šta ima da kaže i razgovarao sam sa njim nekih 25 minuta. I tada sam ga pitao o nekim njegovim sumnjivim poslovima. Radi se o osobi koja je pokušavala više puta da izvrši pritisak na mene, kako bih ja prestao da pišem, jer zaboga, svjetske banke ili ove banke koje djeluju na području EU više njemu ne žele da otvaraju račune. On gubi kontrolu nad sobom jer se njegov biznis počinje da urušava. A taj biznis je prema procjenama DEA-e 23 milijarde eura, znači radi se o biznisu kartela ‘Tito i Dino’ čiji je član Mirza Gačanin”, kazao je Avdo Avdić, novinar Žurnala.

Avdić kaže da je obavio razgovor u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), ali ne i u Tužilaštvu BiH. U SIPA-i kažu da rade na ovom slučaju.

“U vezi prijetnji koje su upućene novinaru magazina ‘Žurnal’, ja vas mogu obavijestiti da SIPA u saradnji sa Tužilaštvom preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, ali vam u ovom trenutku ne mogu otkriti detalje”, kaže Luka Miladinović, portparol SIPA-e.

Saznajemo da je pored Avdića, SIPA obavila razgovor sa još nekoliko osoba, a u sve su se uključili i holandski organi. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić poručuje da se mora promtno reagovati, jer su prijetnje stvarne i nedopustive su. Mektić ima poruku za državno Tužilaštvo:

“Da podigne na noge sve policijske agencije, sve bezbjednosne kapacitete u ovoj državi, da se osoba uhvati, javno etiketira i najoštrije osudi”.

Kao i u dosadašnjim slučajevima napada i prijetnji novinarima u BiH, očekuje se reakcija pravosudnih organa. Za to vrijeme novinarska udruženja apeluju na nadležne da što prije usvoje izmjene krivičnih zakona u BiH, gdje bi jasno stajale sankcije u slučaju prijetnji ili nanošenja povreda novinarima.

Takve odredbe u zakonima i danas postoje, ali je realizacija poražavajuća.

“I u sadašnjim rješenjima krivičnih zakona, kada je riječ o krivičnim djelima ugrožavanja sigurnosti, napada na integritet ličnosti, postoji mogućnost čak i zatvorskih kazni do pet godina, ali mi imamo samo 27-30 posto osuđujućih presuda za napad i ugrožavanje sigurnosti novinara u BiH”, kazala je Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja BH novinari.

Dok se takvi zakoni ne izmijene, novinari će biti ugroženi da profesionalno rade svoj posao. Mnogo vode će proteći dok se to ne desi, a novinari će i dalje biti suočeni sa stalnim prijetnjama i pritiscima u BiH.


N1/BHN, Sarajevo, 30/10/2019