Zëvendësministri i Mbrojtjes  njëherësh anëtar i Lëvizjes Vetëvendosje – Enver Dugolli, ka sulmuar verbalish gazetarët përmes një postimi në rrjetin social Facebook.

“Piskamat shterruese e dëshpëruese të disa “gazetarëve” për të krijuar me çdo kusht viktimën, përveçse të gërditshme janë edhe ofenduese. Është e pakuptueshme kur mediumi bie në gracka të tilla për të krijuar më çdo kusht “viktimën plitike” madje duke i kushtuar transmetim direkt nga Stacioni i Policisë… Krijohet përshtypja se kushedi se ç’farë krimi i madh mund të ketë ndodhur… Gazetari se jo mahi…”ka shkruar Dugolli në llogarin e tij.

AGK e ka dënuar këtë gjuhë përmes një komunikate publike, duke theksuar se peshën që ka fjala e një personi të tillë  në opinion publik. “Gazetarët kanë të drejtë të raportojnë, dhe është detyrë e tyre e shenjtë që ky raportim të ndodhë, e të mos fshihet e manipulohet si i tillë. Gazetarët nuk përforcojnë ‘piskama’, ata mbulojnë ngjarje e zhvillime të ndryshme gjatë ditës, dhe rasti të cilit i është referuar Dugolli, nuk do të duhej të lihej në terr mediatik, siç pretendon ai…” është shkruar ndër të tjera në komunikatën e AGK-së.

 

Gazetarja Yllka Ahmetxhekaj është penguar në kryerjen e detyrës nga një pjesëtar i Policisë së Kosovës.

Bazuar në njoftimin nga gazetarja e portalit “Periskopi”, derisa ishte duke hulumtuar për një rast të karantinuar. Përgjatë punës, ajo është telefonuar nga një person i cili është paraqitur si Polic i Njësisë së Hetimeve në Gjilan. Ky i fundit i ka thënë Ahmetxhekajt se ka kryer vepër penale dhe se do të pasojnë telefonata tjera ku puna e saj në rastin në fjalë do të shqyrtohet tutje.

AGK ka reaguar publikisht përmes një kounikate për media, ku i është kërkuar zyrtarëve të shtetit që të përmbahen nga sulmet ndaj mediave.

Nenad Milenkovic gazetar dhe pronar i Televizionit Plus është sulmuar fizikisht në Mitrovicën e Veriut nga persona të pa njohur.

Katër persona të maskuar, në afërsi të ndërtesës së Komunës së Mitrovicës së Veriut kanë sulmuar gazetarin Nenad Milenkovic. Si pasoj e lëndimeve trupore gazetari ka marrë tretman mjekësor. Personat të cilët kanë kryer këtë sulm ende janë të panjohur për policinë, përderisa dyshimet e bazuar çojnë në atë se lidhet me profesionin e gazetarit që ushtron Milenkovic.

Sulmi është dënuar nga Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës ku i është kërkuar institucioneve të rendit që të bëjnë përpjekje në gjetjen e agresorëve.

Moderatori dhe gazetari i Televizionit 7 – Fidan Jupolli përmes rrejteve sociale ka marrë mesazhe kërcënuese, të cilat lidhen me punën e tij.

Bazuar në njoftimin për Asociacionin e Gazetarëve të Kosovë – AGK, Jupolli ka treguar se vazhdimisht është duke marrë mesazhe kërcënuese. Sipas tij, në to shkruhet se do ta likuidojnë, apo dëbojnë nga Kosova. Kësi mesazhesh ka marr po ashtu gjatë kohës kur po intervistonte Ministren e Drejtësisë – Albulena Haxhiu. Gazetari Jupolli e ka paraqitur rastin në polici.

AGK ka reaguar publikisht për këtë rast dhe i ka kërkuar organeve kompetente të hetojnë rastin dhe të sjellin para drejtësisë autoret e kërcënimit.

 

 

Gazetarja e portalit “Kossev”, Tatjana Llazareviq është arrestuar nga policia me datë 12 prill 2020, derisa po ushtronte detyrën e saj.

Rasti kishte ndodhur në kushte kur ishte në fuqi vendimi i Qeverisë së Kosovës për të kufizuar lirinë e lëvizjes së qytetarëve për të parandaluar përhapjen e pandemisë Covid 12. Rastin e ka konfirmuar vetë gazetarja, përkatësisht redaktorja e këtij portali, Tatjana Lazareviq. Ajo ka treguar se, kishte dalë në terren për realizimin e një storie në shtëpinë e Shëndetit në Zveçan. Edhe pse ua ka dëshmuar policëve ID-n, ashtu siç e kërkojnë udhëzimet e qeverisë së Kosovës, gazetarja është dërguar në stacion me arsyetimin se në Mitrovicë të Veriut dhe Zveçan, ndalohet lëvizja pas orës 12:00.

Ky është një tjetër sulm në një seri presionesh ndaj gazetarëve të portalit tonë dhe përpjekjeve për të parandaluar kryerjen e detyrave gazetareske. Pavarësisht se me këmbëngulje po i tregoja policisë së Kosovës ID-n e mediumit tim, duke përmendur edhe vendimin e qeverisë së Kosovës, përkatësisht njoftimin se një gazetar është i detyruar t’i tregojë ato, kjo nuk më ndihmoi mua për ta shmangur ndalesën”, ka thënë Llazareviq.

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës – AGK ka reaguar publikisht përmes një komunikate për media, duke e cilësuar si trysni ndaj lirisë së shprehjes.

Anëtari i Lëvizjes Vetëvendosje, Hysamedin Ferraj ka sulmuar verbalisht gazetarët Berat Buzhala dhe Parim Olluri për duke i cilësuar ata si pjesë të një lobi mendor serbo-rus në Kosovë.

Përmes shkrimeve në llogarinë e tij në Facebook, Ferraj ka thënë “Kthimin e pjesshëm ose të plotë të Kosovës nën Serbinë lobi serbo-rus në SHBA, me përfaqësuesin e vet më të pushtetshëm Richard Grenell, duhet ta bëj pa armë. Këtë mund ta realizoj vetëm me lobistët serbo-rus brenda Kosovës, ndër me të zëshmit deri tani: Hashim Thaçi, Isa Mustafa, Ramush Haradinaj, Berat Buzhla, Parim Olluri, dhe gjithë media që lobon pro tyre.”

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës – AGK ka reaguar publikisht ku ka cilësuar komentet e Ferrajt si të pa pranueshme, të cilat si të tilla polarizojnë shoqërinë, cenojnë lirinë e shprehjes dhe rrezikojnë demokracinë në vend.

Radiotelevizioni i Kosovës – RTK, përkatësisht trupat e tij udhëheqës, kanë ndërmarrë masa disiplinore ndaj punonjësve të saj në mënyrë selektive.

Drejtuesit e RTK-së formuar komisione disiplinore për të marrë masa ndëshkuese ndaj një grupi gazetarësh, të cilët në një formë ose tjetër kanë shfaqur pakënaqësi. Njëjtë nuk kanë vepruar ndaj një grupi tjetër gazetarësh të cilët qëllimisht kanë bërë shkelje serioze ndaj etikës profesionale dhe në dëm të interesit publik. Këto informata i posedon Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës.

AGK i ka kërkuar drejtuesve të RTK-së publikisht që të jenë më transparent, duke rekomanduar njëherësh vendosjen e ligjshmërisë në mediumin e vetëm publik në Kosovë.

Gazeta ZËRI gjatë muajit mars 2020 ka larguar nga puna më shumë se njëzet gazetarë, redaktorë dhe punonjës të tjerë medial.

Në mesin e punëtorëve të larguar nga puna, janë 3 gazetarë dhe 1 redaktor, ndërsa siç kanë lajmëruar kolegët tanë, dy prej gazetarëve, janë gra shtatzëna. Ata janë njoftuar për shkëputje të kontratave përmes një e-mail nga Drejtori i Gazetës ZËRI, gjë e cila në opinionin publik është interpretuar si shkelje e të Ligjit të Punës, konkretisht të dispozitave që parasheh për shkëputjen e marrëdhënies së punës.

Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës – AGK ka reaguar publikisht për këtë mënyrë të të vepruarit nga mediumi në fjalë dhe është cilësuar si trajtim jo i duhur për komunitetin e gazetarëve.

Moderatorët dhe gazetarët Jeta Xharra – Jeta në Kosovë, Xhemajl Rexha – Kohavizion dhe Fidan Jupolli – Televizioni 7, janë linquar publikisht përmes rrjeteve sociale.

Përmes një faqe në rrjetin social FACEBOOK, gazetarët në fjalë janë cilësuar si mercenarë të njërit prej subjekteve politike në vend, konkretisht Lëvizjes Vetëvendosje. Rasti lidhet me zhvillimet e fundit politike në Kosovë, ku qeveria nuk i ka mbijetuar një mocioni votbesimi në kuvend. Objekt i këtij sulmi ishte edhe opinionisti Rron Gjinovci.

AGK e ka cilësuar këtë si njëri nga rastet, si akte të cilat cenojnë rënd lirinë e shprehjes dhe rrezikojnë klimën e të bërit gazetari në Kosovë.

<