Rrjeti rajonal: Gjejeni gazetarin serb Stefan CvetkovicBELA CRKVA, 14.06.2018 – Platforma Rajonale e Ballkanit Perëndimor për Avokimin e Lirisë së Medias dhe Sigurisë së Gazetarëve, që përfaqëson më shumë se 8000 anëtarë, shpreh brengën e thellë për zhdukjen e gazetarit serb, Stefan Cvetkovic dhe përshëndet veprimin e menjëhershëm nga autoritetet serbe në kërkimin e tyre për Cvetkovicin.

Në natën ndërmjet 13 dhe 14 qershorit, Stefan Cvetkovic është raportuar i zhdukur në qytetin e Vojvodinës, Bela Crkva. Policia locale ka konfirmuar se vetura e Cvetkovicit është gjetur e parkuar me dyer të hapura dhe drita të ndezura. Mediet kanë raportuar se motori i veturës ishte duke punuar dhe se dëshmitarët kanë konfirmuar se rrypi i orës së Cvetkovicit ishte gjetur me byzylykun e këputur afër saj. Telefonat mobilë të tij janë të ndalur.

Edhe pse Cvetkovic është i njohur për shkrimet e tij për tema të ndryshme, hulumtimi i tij për vrasjen e Oliver Ivanovicit, politikan serb nga Kosova, e vendosin atë në një qendër tjetër të vëmendjes. Pas kthimit të tij nga Kosova në maj, ai ishte mbajtur nga autoritetet kosovare për gjashtë orë për shkak të të kontakteve që ai kishte bërë gjatë hulumtimit. Cvetkovic është kërcënuar edhemë herët për shkak të punës së tij, shpesh nga politikanët lokal. Njëherë telefoni i tij ishte thyer dhe në një rast tjetër vetura e tij ishte dëmtuar pasi që ishte bërë cak i politikanëve lokal duke e emëruar atë si “cak legjitim’ dhe një ‘mercenar i huaj’.

“Stefan Cvetkovic ka raportuar një numër të kërcënimeve që vinin nga qarqe të ndryshme kriminale dhe politike në Serbi,” tha Slavisa Lekic, kryetar i Asociacionit të Gazetarëve të Pavarur të Serbisë. “Zhdukja e tij duhet të jetë prioritet e policisë lokale e Ministrisë së Brendshme. Ne kërkojmë që të angazhohen të gjitha burimet me shpresën se Cvetkovic do të gjendet i padëmtuar.”

Platforma rajonale i bashkohet NUNS-it në kërkesat e saja për autoritetet kompetente të Republikës së Serbisë që të vazhdojnë me hetime efikase dhe të përdorin të gjitha mjetet për të gjetur Stefan Cvetkovic.
Kjo po ashtu përkujton se zyrtarët e serbisë duhen të ndalen nga etiketimi i gazetarëve dhe legjitimimin e dhunës kundër tyre.

Më 2018, Serbia ka regjistruar 13 incidente kundër gazetarëve, 2 ishin sulme fizike dhe 11 kërcënime verbale e frikësime.

Çdo sulm ndaj gazetarëve është një sulm ndaj interesit publik, demokracisë dhe të drejtës së qytetarëve.

Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 09.05.2018

Asociacioni i Gazetarëve të Bosnje-Hercegovines
Sindikata e Mediave të Malit të Zi
Asociacioni i Gazetarëve Kroatë
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës
Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë
Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë


, Podgorica, 14/06/2018