Platforma rajonale: Kërcënimet e ministrit kroat ndaj gazetarit Mazzocco janë sulme serioze kundër lirisë e të drejtave të gazetarëve

Safejournalists.net

Platforma Rajonale e Ballkanit Perëndimor për Avokimin e Lirisë së Mediave dhe Sigurisë së Gazetarëve, që përfaqëson më shumë se 8000 anëtarë, fuqimisht dënon kërcënimet ndaj gazetarit të Index-it, Mazzocco.

Gazetari Vojislav Mazzocco ka informuar Asociacionin e Gazetarëve kroat se ministri i veteranëve kroat, Tomo Medved, e ka kontaktuar atë përmes telefonit të shtunën, më 3 qershor 2018, i nervozuar rreth artikullit të tij që ka të bëjë me punësimin e të birit të ministrit në Agjencinë e Aktiviteteve Komerciale.

„Gjatë bisedës që zgjati 15 minuta ministri as që është munduar të sfidojë faktet e theksuara në shkrim. Në vend të kësaj, ai më kërcënoi duke thënë: „A je duke dëshiruar që të hysh në ring me mua? Nëse don, mund ta bëjmë. Nëse e prek të birin tim edhe njëherë, do të ngrisi shpirtin ushtarak tek unë. A dëshiron që unë të dal me një komnunikatë për shtyp javën e ardhshme rreth mënyrës se si ke ardhur në ministri të mbrojtjes, përmes cilit tender dhe sa para ke pranuar? E kam një sirtar plotë m dokumente dhe unë e di se me kë ke punuar dhe për kë ke punuar? Kujt i shërben z. Mazzocco? Kujt?“, tha Mazzocco.

Një orë më pas, Mazzocoo i ka raportuar këto kërcënime te stacioni policor numër në rrugën Baureova në Zagreb, por është i bindur që raporti i tij nuk është marë seriozisht. Në të vërtetë, zyrtari policor të cilin ai e kontaktoi dhe me të cilin ka biseduar, ka marë vetëm një notesë zyrtare dhe i ka thënë që që dikush do t’a kontaktojë ditën e ardhshme nga dikush prej kolegëve të saj nga hetusit policor të krimit. Mazzocco pritet që të kontaktohet nga policia, disa ditë më vonë.

Platforma i bënë thirrje organeve relevante që të reagojnë në mënyrë adekuate dhë në mënyrë të qartë të dënojnë kërcënimet e Tomo Medved. Platforma do të dërgojë letra tek të adresuarit e gjithë autoriteteve relevante në Kroaci, duke kërkuar nga ata që urgjentisht dhe me hetim të tërëishëm të të gjitha fakteve për këtë rast dhe të fillojnë të veprojnë në përputhje me rrethanat.

Sulmet dhe kërcënimet ndaj gazetarëve janë sulme të drejtpërdrejta në lirinë e shprehjes dhe të drejtës së qytetarëve për informim. Secili sulm ndaj gazetarëve është sulm ndaj interesit publik, demokracinë dhe në të drejtat e të gjithë qytetarëve.

Shkup – Beograd – Podgoricë – Prishtinë – Sarajevë – Zagreb, 06.06.2018.

Asociacioni i Gazetarëve të BeH
Sindikata e Mediave të Malit të Zi
Asociacioni i Gazetarëve të Kroacisë
Asociacioni i Gazetarëve të Kosovës
Asociacioni i Gazetarëve të Maqedonisë
Asociacioni i Gazetarëve të Pavarur të Serbisë


Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, Skopje – Belgrade – Podgorica – Pristina – Sarajevo – Zagreb, 07/06/2018