Kamerman TV Vijesti Drago Matović podnio je Centru bezbjednosti Budva prijavu 27.06.2020. protiv nepoznatog radnika obezbjeđenja Opštine Budva zbog grubog izbacivanja iz prostorija Opštine dana 25.06.2020. godine.

Policija je identifikovala radnika, upoznala tužiteljku iz Kotora, koja se izjasnila da u tom postupanju nema elemenata krivičnog djela.

Novinarka “Pobjede” Đurđica Ćorić je 27.06.2020. u Centru bezbjednosti Budva podnijela prijavu jer su je pripadnici obezbjeđenja na grub način izbacili iz zgrade Opštine Budva.

Policija je identifikovala radnika obezbjeđenja i sa prijavom je upoznata tužiteljka iz Kotora, koja se izjasnila da u radnjama nema elemenata krivičnog djela.

Novinarka “Nove Pobjede” Ivana Komnenić 11.02.2020. godine prijavila je Odjeljenju bezbjednosti Kotor da je putem “facebook” profila primila više poruka uvredljive sadržine.

Komnenić je u dopuni prijave navela da je u svojoj blizini više puta primijetila NN muško lice sa kapuljačom što je kod nje izazvalo osjećaj nesigurnosti.

Policija je identifikovala lice Ivana Topovića i podnijela krivičnu prijavu zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djela čl 168a KZCG, proganjanje na štetu novinarke.

Novinar Radio Televizije Crne Gore, Zoran Leković, podnio je prijavu Upravi policije Crne Gore zbog ugrožavanja sigurnosti, uvreda i izlaganju linču putem društvenih mreža.

Kako je kazao, ovo je samo nastavak kampanje koju je započeo Javni servis, koji je u Dnevniku emitovao kompromitijući sadržaj za novinara. Tome je prethodila javna kritika Lekovića prema Javnom servisu.

Leković je, na svojoj facebook stranici, objavio da je podnio krivičnu prijavu protiv instagram grupe “niksic.zivi” i V.M., zbog  toga što su ga “izložili javnom linču i brutalno napali njegov profesionalni i lični integritet i pokušali da ugroze njegovu ličnu i porodičnu bezbjednost”. Kako je objasnio, sa njegovog privatnog profila pruzimali su sadržaje, koje su ponovo postavljali uz uvrede i prijetnje.

Pošto su mediji ovo objavili, taj novinaski članak na jednom portalu komentarisao je sekretar Ministarstva zdravlja, Nikola Antović. Njegov komentar je bio vrlo uvredljive prirode, zbog čega je Leković pisao i Ministarstvu zdravlja, koje je ogradilo od izjave Antovića.

Mojkovčanin Tiodor Jovanović (45) uhapšen je zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu zaposlenih u redakciji i portalu “Vijesti”.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, njemu je tužilac odredio zadržavanje do 72 sata.

“Centru bezbjednosti Podgorica podnio je prijavu S.N., zaposleni u jednoj novinskoj redakciji u ovom gradu, protiv nepoznatog lica koje je uznemiravalo, prijetilo i upućivalo uvrede njemu i još jednoj zaposlenoj, telefonskim putem na broj telefona koji je vlasništvo ove novinske redakcije. Policijski službenici su u Mojkovcu, po mjestu nadležnosti, a u dogovoru sa nadležnim tužiocem, postupili po ovoj prijavi i utvrdili da je broj sa kojeg su upućene prijetnje i uvrede u vlasništvu B.J., a da ga je ovom prilikom koristio T.J. (45) iz Mojkovca”, saopšteno je iz policije.

Dodaje se da su od T.J. prikupljena obavještenja na zapisnik u svojstvu građanina.

“Takođe, po naredbi nadležnog suda policija je izvršila pretres stana i drugih prostorija koje koristi ovo lice, a kojom prilikom nije pronađeno ništa interesantno za službu. Upoznat je nadležni državni tužilac koji je naložio da mu se dostave spisi predmeta radi kvalifikacije krivičnog djela”, navodi se u saopštenju.

 

Tokom proslave rezultata parlamentarih izbora u Podgorici, vozilo Javnog servisa Radio televizije Crne Gore je oštećeno nakon kamenovanja. Srećom, niko nije povrijeđen.

U nedjelju, 30. avgusta, veliki broj građana okupio se u Podgorici kako bi iskazao podršku opozicionim partijama nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora. Vozilo koje je jasno obilježeno znakom RTCG, kamenovano je prilikom povratka sa snimanja. Vozač je bio sam u vozilu, javila je RTCG.

Novinarka “Dana” Natalija Mrdak dobila je prijetnje putem društvenih mreža.

Slučaj je prijavljen policiji koja je identifikovala D.P. i podnijela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

“Ovo lice je, sumnja se, posredstvom jedne društvene mreže, koristeći profil pod lažnim imenom, uputilo privatnu poruku prijeteće sadržine novinarki N.M. Takođe, D.P. je i sa drugih lažnim profila slala više uvredljivih komentara. Intenzivnim radom službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije  policija je identifikovala osumnjičeno lice i nadležnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu”, saopšteno je iz policije.

Redakciji radija “Dux”, putem zvanične e-mail adrese, 15.05.2020. godine, upućena je poruka uvredljive sadržine sa elementima nacionalne i vjerske mržnje.

Odgovorni u radiju su slučaj prijavili Upravi policije, koja je identifikovala osobu koja je uputila poruku. Okrivljeni je priveden tužiocu, koji se izjasnio da  nema elemenata krivičnog djela, tako je okrivljeni sproveden u Sud za prekršaje zbog uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Za taj prekršaj može mu biti izrečena novčana kazna od 250 do 1.500 eura ili kazna zatvorom do 60 dana.

Iz redakcije radija su pozdravili akciju policije.

U toku protesta koji je u jednom trenutku postao nasilan dopisnik Večernjih novosti Veliša Kadić, koji je izvještavao iz Nikšića, uhapšen je i naprskan mu je biber-sprej u lice. Pušten je na slobodu nakon tri sata, ali sav materijal koji je snimio je izbrisan od strane policije.

Kadić je 13. maja izvještavao sa protesta u Nikšiću. Dok je pokušavao da snimi kako dva policajca postupaju sa jednim od učesnika protesta, prišao mu je policajac pod punom opremom i pitao ga „Ko si ti? Ko ti je dao pravo da snimaš? ”

– Htio sam da pokažem novinarsku legitimaciju, ali su me držali. Rekao sam im da sam novinar, ali oni su mi tražili mobilni telefon i zahtijevali da izbrišem snimak. Nakon što sam rekao da to ne bih mogao jer me drže, policajac mi je poprskao biber-sprej po očima. Još uvijek ne mogu da otvorim jedno oko – rekao je Veliša Kadić za Vijesti i dodao da je policija uzela njegov telefon i obrisala sve snimke. Iako su prisutne kolege potvrdile da je novinar, Kadić je uhapšen. Puštanje na slobodu uslijedilo je tri sata kasnije, nakon što su lokalni novinari zatražili pojašnjenje razloga pritvora, a on je hitno ispitan. Kadić je izjavio da policajci nisu upotrijebili silu protiv njega. Kasnije je iz policije saopšteno da je došlo do nesporazuma i pružena mu je medicinska njega.