Novinarka “Dana” Natalija Mrdak dobila je prijetnje putem društvenih mreža.

Slučaj je prijavljen policiji koja je identifikovala D.P. i podnijela krivičnu prijavu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.

“Ovo lice je, sumnja se, posredstvom jedne društvene mreže, koristeći profil pod lažnim imenom, uputilo privatnu poruku prijeteće sadržine novinarki N.M. Takođe, D.P. je i sa drugih lažnim profila slala više uvredljivih komentara. Intenzivnim radom službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije  policija je identifikovala osumnjičeno lice i nadležnom tužiocu podnijela krivičnu prijavu”, saopšteno je iz policije.

Redakciji radija “Dux”, putem zvanične e-mail adrese, 15.05.2020. godine, upućena je poruka uvredljive sadržine sa elementima nacionalne i vjerske mržnje.

Odgovorni u radiju su slučaj prijavili Upravi policije, koja je identifikovala osobu koja je uputila poruku. Okrivljeni je priveden tužiocu, koji se izjasnio da  nema elemenata krivičnog djela, tako je okrivljeni sproveden u Sud za prekršaje zbog uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Za taj prekršaj može mu biti izrečena novčana kazna od 250 do 1.500 eura ili kazna zatvorom do 60 dana.

Iz redakcije radija su pozdravili akciju policije.

U toku protesta koji je u jednom trenutku postao nasilan dopisnik Večernjih novosti Veliša Kadić, koji je izvještavao iz Nikšića, uhapšen je i naprskan mu je biber-sprej u lice. Pušten je na slobodu nakon tri sata, ali sav materijal koji je snimio je izbrisan od strane policije.

Kadić je 13. maja izvještavao sa protesta u Nikšiću. Dok je pokušavao da snimi kako dva policajca postupaju sa jednim od učesnika protesta, prišao mu je policajac pod punom opremom i pitao ga „Ko si ti? Ko ti je dao pravo da snimaš? ”

– Htio sam da pokažem novinarsku legitimaciju, ali su me držali. Rekao sam im da sam novinar, ali oni su mi tražili mobilni telefon i zahtijevali da izbrišem snimak. Nakon što sam rekao da to ne bih mogao jer me drže, policajac mi je poprskao biber-sprej po očima. Još uvijek ne mogu da otvorim jedno oko – rekao je Veliša Kadić za Vijesti i dodao da je policija uzela njegov telefon i obrisala sve snimke. Iako su prisutne kolege potvrdile da je novinar, Kadić je uhapšen. Puštanje na slobodu uslijedilo je tri sata kasnije, nakon što su lokalni novinari zatražili pojašnjenje razloga pritvora, a on je hitno ispitan. Kadić je izjavio da policajci nisu upotrijebili silu protiv njega. Kasnije je iz policije saopšteno da je došlo do nesporazuma i pružena mu je medicinska njega.

Novinari Dražen Živković i Gojko Raičević su 13.01.2020. godine privedeni i zadržani zato što su objavili vijest da je došlo do eksplozije u zvaničnoj državnoj rezidencijalnoj vili “Gorica” u Podgorici. Policija je kasnije to demantovala ističući da nije bilo eksplozije ali da jeste došlo do određenog kvara na elektroinstalacijama. Crnogorska policija i tužilaštvo tvrde da su Raičević i Živković, koji su pušteni na slobodu nakon saslušanja, tim tekstom izazvali paniku i nered. Portali na kojima su onu urednici (In4S i Borba) su odmah prenijeli policijski demanti sporne vijesti.

Anđela Đikanović je 05.01.2020. godine privedena i kasnije odlukom tužilaštva zadržana do 72 sata zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda nakon što je objavila da će na Badnji dan crnogorskoj policiji biti na raspolaganju i 250 pripadnika ROSU – specijalne kosovske jedinice. Vijesti je ubrzo demantovala Vlada Crne Gore. FOS medija, portal čija je Đikanović i glavna uredica, je oko sat nakon objavljivanja sporne vijesti tu informaciju povukao i izvinio se zbog njenog objavljivanja. 6. januara Đikanović je puštena iz pritvora i dozvoljeno joj je da se brani sa slobode. Istog dana, FOS je objavio saopštenje da je Đikanović otpuštena sa mjesta glavne urednice tog portala zbog “ozbiljne profesionalne greške”.

Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev tjelohranitelj – udario ga, prijetio mu i vrijeđao ga. Novinar tvrdi da je tužilac cijelo vrijeme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana prije incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je prijetio jednom od vještaka i tereti se da je počinio krivično djelo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je tjelohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici odbacilo je krivičnu prijavu, jer Mijatovićeve radnje “ne sadrže bitne elemenata bića tog krivičnog djela, kao ni bilo kog drugog krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Dopisnik nezavisnog dnevnika “Vijesti” iz Ulcinja, Samir Adrović primio je 07. jula 2019. godine, putem društvene mreže Facebook, prijetnje zbog svog izvještavanja.

Naime, nezadovoljan načinom izvještavanja o događaju u Šasu, novinaru je batinama prijetio Samir Selović, brat imama Jetmira Selovića.

“Samire imenjače, bilo bi dobro da malo bolje napišeš naslov za ‘Vijesti’, nemoj da pokažeš javno licemjerstvo… Budi pristojan novinar kako treba, a ne lažan, da bi nekome legao za srce. Da ne bude od mještana da dobijaš batine sljedeći put, pa da zapamtiš Šas za sva vremena…”, napisao je, pored ostalog, na Fejsbuku imamov brat.

Samir Selović je dan kasnije uhapšen, što je “Vijestima” potvrdio i osnovni državni tužilac u Ulcinju, Faruk Resulbegović, navodeći da je ta osoba lišena slobode oko 12 časova.

Tužilac je pojasnio da se Selović tereti da je počinio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti.

Direktor Radio Tivta, Dragana Popadića primio je 15. februara kod gradske kapele u tom gradu, prijetnje zbog izvještavanja Radija Tivat.

Naime, nezadovoljan izvještavanjem Radija Tivat o sudskom sporu koji vodi porodica Arsić, novinaru je prijetio lokalni biznismen Rade Gaga Arsić.

Arsić je ispred gradske kapele u Tivtu nasrnuo na Popadića, uhvatio ga za ruku, vrijeđao ga i uputio prijetnju da će mu “platiti kad ode u penziju”. Popadić je ovaj slućaj istog dana prijavio policiji, a Sud za prekršaje u Kotoru je 11. jula donio presudu na osnovu prihvatanja odgovornosti Arsića za djelo koje mu je stavljeno na teret.

Arsiću se na teret stavlja narušavanje javnog reda i mira i upućivanje prijetnji Popadiću, a sankcionisan je novčanom kaznom u iznosu od 360 eura.

Oglasne prostorije dnevnog lista “Sloboda” koji je izlazio tokom 2018. godine razbijene su početkom maja. Naime, Upravi policije je 12.05.2018. godine prijavljeno oštećenje stakla na kancelariji oglasnog odjeljenja dnevno lista Sloboda, u ulici Stanka Dragojevića u Podgorici. Iz Policije je saopšteno da su u toku aktivnosti radi otkrivanja relevatnih činjenica o ovom slučaju, a osobe koje su to uradile još nisu nađene niti je utvrđen motiv.