Otašević je u tržnom centru Delta pokušao da fotografiše biznismena Zorana Bećirovića u društvu višeg državnog tužioca Miloša Šoškića, kada ga je napao Bećirovićev tjelohranitelj – udario ga, prijetio mu i vrijeđao ga. Novinar tvrdi da je tužilac cijelo vrijeme mirno posmatrao napad na njega. Bećirović je par dana prije incidenta u Delti uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva, zbog sumnje da je prijetio jednom od vještaka i tereti se da je počinio krivično djelo – sprečavanje dokazivanja. Ispostavilo se da je tjelohranitelj Mladen Mijatović pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova i da nije imao dozvolu Ministarstva za taj angažman.

Dopisnik nezavisnog dnevnika “Vijesti” iz Ulcinja, Samir Adrović primio je 07. jula 2019. godine, putem društvene mreže Facebook, prijetnje zbog svog izvještavanja.

Naime, nezadovoljan načinom izvještavanja o događaju u Šasu, novinaru je batinama prijetio Samir Selović, brat imama Jetmira Selovića.

“Samire imenjače, bilo bi dobro da malo bolje napišeš naslov za ‘Vijesti’, nemoj da pokažeš javno licemjerstvo… Budi pristojan novinar kako treba, a ne lažan, da bi nekome legao za srce. Da ne bude od mještana da dobijaš batine sljedeći put, pa da zapamtiš Šas za sva vremena…”, napisao je, pored ostalog, na Fejsbuku imamov brat.

Samir Selović je dan kasnije uhapšen, što je “Vijestima” potvrdio i osnovni državni tužilac u Ulcinju, Faruk Resulbegović, navodeći da je ta osoba lišena slobode oko 12 časova.

Tužilac je pojasnio da se Selović tereti da je počinio krivično djelo – ugrožavanje sigurnosti.

Direktor Radio Tivta, Dragana Popadića primio je 15. februara kod gradske kapele u tom gradu, prijetnje zbog izvještavanja Radija Tivat.

Naime, nezadovoljan izvještavanjem Radija Tivat o sudskom sporu koji vodi porodica Arsić, novinaru je prijetio lokalni biznismen Rade Gaga Arsić.

Arsić je ispred gradske kapele u Tivtu nasrnuo na Popadića, uhvatio ga za ruku, vrijeđao ga i uputio prijetnju da će mu “platiti kad ode u penziju”. Popadić je ovaj slućaj istog dana prijavio policiji, a Sud za prekršaje u Kotoru je 11. jula donio presudu na osnovu prihvatanja odgovornosti Arsića za djelo koje mu je stavljeno na teret.

Arsiću se na teret stavlja narušavanje javnog reda i mira i upućivanje prijetnji Popadiću, a sankcionisan je novčanom kaznom u iznosu od 360 eura.

Oglasne prostorije dnevnog lista “Sloboda” koji je izlazio tokom 2018. godine razbijene su početkom maja. Naime, Upravi policije je 12.05.2018. godine prijavljeno oštećenje stakla na kancelariji oglasnog odjeljenja dnevno lista Sloboda, u ulici Stanka Dragojevića u Podgorici. Iz Policije je saopšteno da su u toku aktivnosti radi otkrivanja relevatnih činjenica o ovom slučaju, a osobe koje su to uradile još nisu nađene niti je utvrđen motiv.

Novinarka “Vijesti” Olivera Lakić ranjena je 08. maja oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi, na bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Lakićevu je, na istom mjestu na kom je pretučena prije šest godina, sačekao muškarac koji joj je pucao u nogu. Kada je ranjena pala na pločnik, vidjela je da bježe još najmanje dva muškarca.

Devet mjeseci nakon pokušaja ubistva Olivere Lakić, iz crnogorske Uprave policije objavili su da su rasvijetlili taj slučaj ali i dalje nije jasno na osnovu čega je utvrđeno da je podgoričanin Filip Bešović pratio i pucao u novinarku. Nije saopšteno ni iz kojih motiva je ona bila meta kriminalne grupe kojoj Bašović navodno pripada.

Nine months after the attempt of murder of journalist Olivera Lakic, from the Montenegrin Police Directorate announced that they solved the case, but it is still not clear on the basis of which evidences it was established that Filip Besovic, from Podgorica, followed and shoot in Lakic. It wasn’t announced what are the motives for she to be the target of a criminal group to which Bašović allegedly belongs.

Lakićeva je zadobila prostrijelnu ranu desne potkoljenice i van ježivotne opasnosti.

Prema informacijama iz policije napadač je pobjegao kroz portun, a u žbunu udaljenom par metara, inspektori su pronašli ručnu lampu.

Ranjena novinarka je i posljednjih mjeseci, kao i ranije, između ostalog, pisala o švercu cigareta. Ona je i početkom 2011. godine istraživala da li se u fabrici “Tara” u Mojkovcu i njenom skladištu u Donjoj Gorici proizvode, skladište i odatle krijumčare lažni brendovi cigareta.

U njenim tekstovima pisalo je da su sa tim nezakonitim poslom bili povezani službenici policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Od februara 2011. meta je uznemiravanja i prijetnji, a u martu 2012. godine pretučena je na istom mjestu na kom je sinoć ranjena.

Ispred kuće novinara Seada Sadikovića,u Bijelom Polju, aktivirana je 01. aprila eksplozivna naprava. U eksploziji je oštećen automobil koji ne pripada Sadikoviću i njegovoj porodici.

Sadiković je kazao da je vozilo od bilo parkirano na mjestu gdje on inače svakodnevno parkira svoj automobil. Eksplozija je uslijedila nekoliko mjeseci nakon što je Sadiković dobio i prijetnje SMS-om.

Policija je već u ponedjeljak 02. aprila identifikovala i privela osumnjičene, Ilhana i Hilma Pepića iz Rožaja. Nakon dvadesetak dana, sudija Osnovnog suda u Bijelom Polju Dragan Mrdak izrekao je presudu Pepićima zbog izvršenja krivičnog djela “nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija “u sticaju sa ugrožavanjem sigurnosti. Ilhan je osuđen na sedam, a Hilmija na četiri mjeseca zatvora.

Prema navodima iz Policije, sumnja se da je motiv za ovaj napad bio narušavanje ugleda člana njihove porodice, Husnija Pepić sa kim je Sadiković krajem prošle godine imao intervju u svojoj emisiji “Bez granica”. Sadiković je u toj emisiji predstavio Muzej Pepića, čiji je Husnija vlasnik na neobičan i satiričan način, a ta emisija je izazvala veliko interesovanje javnosti.

Sadiković tvrdi da tek treba otkriti ko su nalogodavci u ovom slučaju.

 

Zdravko Gojković uhapšen je 22.03.2018. nakon što je u redakciji “Vijesti” prijetio Jeleni Jovanović, novinarki tog dnevnog lista. Prema navodima novinarke kolege su je u jutarnjim časovima obavijestile da je zvao Gojković, negodujući zbog članka u kome se pominje kao jedan od ljudi koji su saslušavani u policiji zbog napada na Nemanju Prelevića, govoreći da će da tuži zbog tog teksta i zahtijevajući da ga autor teksta nazove.

Nakon toga je došao u redakciju oko 12 časova i odmah joj se obratio povišenim tonom navodeći: “nije tačno da imam sukob zbog duga, Nemanja Prelević je psihijatrijski slučaj”. Nakon što mu je novinarka rekla da ne može da skloni tekst sa portala, već da ima pravo da reaguje ili demantuje tvrdnje iz teksta, gurnuo novine sa stola i rekao “drugačije ću ja sa vama, znam ja kako ću”, poručivši joj da se pazi.

Tužilaštvo ga sumnjiči za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, za koje je zaprijećena novčana kazna ili zatvor do godinu dana.

Gojković je krajem januara 2019. godine osuđen na tri mjeseca zatvora prvostepenom presudom sutkinje podgoričkog Osnovnog suda Larise Stamatović Mijušković.

Tu odluku je, početkom aprila 2019. godine potvrdio i Viši sud, pa je Gojković pravosnažno osuđen na tri mjeseca zatvora.

Vozilo Miroslava Drobnjaka, dopisnika Večernjih novosti iz Pljevalja, zapaljeno je još 11. oktobra i to je, kako je pokazao nalaz vještaka, urađeno namjerno. Međutim, Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima je krajem decembra ocijenilo da je riječ o krivičnom djelu “uništenje ili otuđenje tuđe stvari”, koje se goni po privatnoj tužbi.

Nalaz vještaka je urađen 20. oktobra (devet dana nakon događaja), dok je o rezultatima nalaza vještaka Drobnjak obaviješten tek 17. novembra. A u međuvremenu niko nije saslušavan, niti je preduzeta bilo koja radnja koja bi vodila ka rasvjetljavanju ovog događaja.

Zbog toga se Sindikat medija Crne Gore (SMCG) 22. novembra obratio Savjetu za građansku kontrolu rada policije sa zahtjevom da provjeri primjenu policijskih ovlašćena u ovom slučaju. Takođe, Vladina Komisija za pra­će­nje po­stu­pa­nja nad­le­žnih or­ga­na u is­tra­ga­ma slu­ča­je­va pri­jet­nji i na­si­lja nad no­vi­na­ri­ma, ubi­sta­va no­vi­na­ra i na­pa­da na imo­vi­nu me­di­ja od OTD Pljevlja i Uprave policije je tražila kompletnu dokumentaciju vezanu za taj događaj kako bi se utvrdilo da li su institucije blagovremeno odradile sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se riješio slučaj.

Na osnovu zahtjeva Savjeta za građansku kontrolu rada policije, Drobnjaka su 29. novembra pozvali u pljevaljsku policiju i saslušavali. Prema njegovim riječima, saslušavali su ga u svojstvu napadača, a ne žrtve. Zahtjev Savjetu je dva puta dopunjavan, nakon novih dešavanja i postupanja pripadnika Uprave policije koji su Drobnjaka i poligrafski ispitivali. Savjet je zaključio da su policijski službenici u ovom slučaju prekoračili ovlašćenja.

Takođe, obavješten je i Ombudsman i zatraženo je njegovo mišljenje o ovom slučaju. I taj dopis je dopunjen naknadnim dešavanjima vezanim za postupanje Uprave policije i Osnovnog državnog tužilaštva u Pljevljima.

Brat predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića, Velizar Marković, uputio je novinaru dnevnog lista Dan Vladimiru Otaševiću prijetnje smrću u telefonskom razgovoru, 11. septembra 2017. godine.

Marković je Otaševiću, uz brojne najprimitivnije i najvulgarnije psovke, kazao i “ako ćete se na moja leđa j**at ovamo politički i shvatat neke stvari, nemojte se onda zapitat zašto je neko nekoga ubio. Je li ti jasno?” Takođe mu je poručio “da će ga naći” što predstavlja dodatnu prijetnju.

Otašević je ranije pisao o imovini porodice premijera Markovića i u tom tekstu se bavio imovinom i njegovog brata Velizara Markovića zbog čega je on bio iziritiran. Otašević je zvao Markovića kako bi mu tražio broj njegovog drugog brata.

Osnov­no dr­žav­no tu­ži­la­štvo u Pod­go­ri­ci od­ba­ci­lo je kri­vič­nu pri­ja­vu pro­tiv Ve­li­za­ra Mar­ko­vi­ća, jer je na­kon is­tra­žnih rad­nji utvr­di­lo da pri­jet­nje ko­je je Mar­ko­vić upu­tio Ota­še­vi­ću ne pred­sta­vlja­ju ni­jed­no kri­vič­no dje­lo.