AEM CG: Mediji da profesionalno izvještavaju o COVID-19

https://www.mynews13.com/

PODGORICA, 19.03.2020. – Crnogorska Agencija za elektronske medije (AEM) pozdravila je profesionalan i društveno odgovoran odnos crnogorskih medija i operatora u suočavanju Crne Gore sa koronavirusom COVID-19.

“S obzirom da su potvrđeni prvi slučajevi infekcije ovim virusom u Crnoj Gori, još jednom apelujemo na medije da poštuju profesionalne standarde i da obezbijede istinito informisanje, zasnovano na provjerenim informacijama i na taj način smanje mogućnost širenja lažnih vijesti koje mogu izazvati paniku”, piše u saopštenju.

Iz AEM-a podsjećaju medije da moraju voditi računa o zabrani otkrivanja identiteta oboljelih od virusa ili eventualnih žrtava, neposredno ili posredno, riječju ili slikom, što uključuje imena oboljelih, njihova mjesta stanovanja, stepen obrazovanja, mjesta zaposlenja i slično.

“U tom smislu podsjećamo medije:

-Zabranjeno je ugrožavanje privatnosti pojedinca, objavljivanjem informacija o privatnom životu bez njegovog znanja i pristanka, osim u slučaju nedvosmislenog postojanja opravdanog javnog interesa;

-Kad su u pitanju maloljetnici, zabranjeno je objavljivanje informacije kojom se otkriva identitet maloljetnika i iznošenje pojedinosti iz porodičnih odnosa i privatnog života djeteta.

-Mediji su dužni su da dosljednom primjenom profesionalnih i etičkih standarda novinarskog kodeksa na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti i potrebu za iskazivanjem saosjećanja, uz eliminisanje rizika od senzacionalizma;

-Osobe u stanju bola ili šoka ne smiju biti izložene pritisku da daju intervjue ili učestvuju u RTV programima”, piše u preporukama.

Za ovu priliku iz AEM-a su izradili i Uputska i preporuke za novinarsko izvještavanje o COVID-19, pa su pozvali medijske profesionalce da se sa njim upoznaju.


TUMM, Podgorica, 19/03/2020