Savez za Evropu: Premijer spreman da preispita neka rješenja u medijskim zakonima

Gov.me

PODGORICA, 16.03.2020. – Crnogorski Premijer Duško Marković proteklih se sedmica susreo sa predstavnicima gotovo svih ovdašnjih medija, kako bi razgovarali o aktuelnoj situaciji na medijskoj sceni, i pokušali da prevaziđu podjele.

Ovo je bila rijetka prilika da se polarizovana medijska scena u Crnoj Gori, makar u nečemu, ujedini, tako je Marković za istim stolom razgovarao sa predstavnicima Radio-televizije Crne Gore, Pobjede, Dnevnih novina, ali i Vijesti i Dana. Doduše, ne u isto vrijeme.

Sastanci su upriličeni u okviru inicijative „Savez za Evropu“, koja je pokrenuta sa ciljem prevazilaženja podjela i iznalaženja zajedničkog imenitelja u interesu građana i njihove evropske perspektive.

Nakon sastanaka Vlada se oglasila saopštenjima, pojasnila da se najviše govorilo se o unapređenju medijske scene i medijskog zakonodavstva.

Predsjednik Vlade je iskazao spremnost da, nakon razgovora sa medijima, budu preispitana neka rješenja u medijskim zakonima.

„Bilo bi dobro da o tome postignemo saglasnost sa crnogorskom medijskom zajednicom“ , rekao je Marković.

Tako je sa sastanka sa zamjenikom glavnog i odgovornog urednika „Dana“, Nikolom Markovićem, poručeno da „Vlada i mediji treba zajedno da rade na nadogradnji medijskog zakonodavstva, jačanju crnogorske medijske scene i njenoj održivosti i profesionalnosti kao potrebi crnogorskog društva“.

„Razmotreno je u konstruktivnom duhu više predloga i sugestija o zaštititi i unapređenju crnogorskog medijskog prostora uključujući obavezu registracije medija i potpune transparentnosti vlasništva kao i dalje unapređenje oblasti medijskog oglašavanja. Predsjednik Vlade i zamjenik glavnog urednika dnevnog lista Dan saglasili su se da Komisija za istraživanje napada na novinare i imovinu medija dobije međunarodnu ekspertsku tehničku pomoć i da bude predstavljena u Savjetu za vladavinu prava“, saopšteno je nakon sastanka.

Poruka razgovora sa čelnim ljudima RTCG jeste da „javni servis ne treba da se takmiči u gledanosti sa komercijalnim medijima već da obezbijedi kvalitetan program što je standard i potreba u skladu sa javnim interesom“.

„Naš cilj u ovom dijalogu sa CG medijima je da im, bez obzira na uređivačke politike, pomognemo da budu održivi. Prepoznajemo posebno iskušenje pred kojim su danas štampani mediji“ , rekao je Marković na sastancima sa direktorom i glavnim urednikom Pobjede Draškom Đuranovićem i direktoricama TV Prva CG Sonjom Drobac i TV Nova M Ivanom Šebek.

Sa jednog od sastanaka poručeno je i da se u „posljednje vrijeme suočavamo sa do sada neviđenom količinom lažnih vijesti usmjerenih protiv države što iziskuje koordinaciju državnih organa i medija“.

Podsjećamo, lažne vijesti koje su se pojavile u medijima nedavno, rezultirale su hapšenjima čak tri novinara, zbog navodog izazivanja panike i nereda.


SMCG, Podgorica, 16/03/2020