Iva Pavlović: Neću podnijeti ostavku, neka me razriješe

in4s.net

PODGORICA, 03.09.2018. – Pritisci na novinare i mediji postoje i u lokalnim sredinama jer novinarstvom se ne bave samo mediji u Podgorici iako su to slučajevi koji najčešće dolaze do javnosti. Zato što su uslovi rada, i uopšte način funkcionisanja, lokalnih javnih emitera (LJE) u Crnoj Gori, rijetko tema o kojoj se nešto može pročitati, razgovarali smo sa urednicom TV Budva Ivom Pavlović koja je kazala da je ona, godinu dana nakon izbora, pod ogromnim pritiskom lokalnih političara da podnese ostavku.

Već godinu ste glavna urednica TV Budva. Koji su najveći problemi sa kojima se Vi i Vaše kolege suočavate na radnom mjestu?

Pavlović: Problemi su bili vezani uglavnom za nedostatak tehnike i ljudstva. Ono što vidimo kao mnogo veći problem jeste da ne postoji dovoljan broj ljudi od znanja i integriteta koji mogu da govore o temama važnim za naš grad, pa je ponekad mučno zvati stalno iste ljude da govore. Drugo što može biti problem, ali je specifičan za lokalni medij je što nas svi doživljavaju kao članove porodice – previše blisko pa imaju potrebu da nam stalno govore šta i kako treba da radimo. Biti kritički nastrojen je ovdje mnogo teže nego u većim sistemima.

Da li postoje pritisci kojima ste izložene Vi i Vaše kolege? Ako postoje, od koga oni dolaze?

Pavlović: Bilo je pokušaja pritisaka, na mene lično. Prljava kampanja koja se i danas sprovodi dok vam odgovaram na pitanja od strane političkih subjekata koji čine opoziciju u Budvi,  ali i nekih struktura vlasti, koji pokušavaju da nametnu ideju da je mojim dolaskom na ovu funkciju lokalni javni emiter ispolitizovan, a učinjeno je upravo suprotno – nikada novinari nisu radili pod manjim pritiskom nego posljednjih godinu dana, što i sami mogu da potvrde. Ako je i bilo pokušaja da se napravi pritisak, upravo sam ja tu da ga spriječim i to je negdje moja osnovna funkcija – da oslobodim novinare da rade svoj posao. Televizija Budva je osnovana sa ciljem da promoviše grad i turizam, našu istoriju i kulturu i moja je namjera da se vratimo što više toj početnoj ideji.

Koliko uticaja na Vas imaju menadžeri medija ili osnivači? Kakva je situacija kada su u pitanju uticaji političara i predstavnika državnih organa/organa lokalne uprave?

Pavlović: Postoji određena obaveza od strane nas kao lokalnog javnog emitera koji se finansira uglavnom iz budžeta opštine da pratimo rad lokalne uprave, ali to ne znači da nećemo kritikovati ako nešto ne valja. Pokušavaju povremeno da utiču, ali to je stvar individualne percepcije – ja lično nemam strah da im se suprotstavim ako treba, ali najčešće reaguju na naše priloge tako što poprave stanje na terenu. Ono što je mnogo gore, jeste pokušaj uticaja određenih partijskih struktura na ono što radimo i što se radi obično poluistinama i kanalima preko društvenih mreža. Dakle – da, na glavnog urednikan tj.mene  u ovom trenutku postoji ogroman pritisak da podnesem  ostavku, ali neka me razriješe – ja iskreno nemam ni jedan jedini razlog zbog kojeg bih se stidjela što sam tu gdje jesam.

Kako ocjenjujete način na koji se finansiraju lokalni javni emiteri u Crnoj Gori?  

Pavlović: Mi u Budvi nemamo trenutno problem, ali to ne znači da ga neće biti imajući u vidu iskustvo iz prethodnih godina kada su se sa vrećama novca šetali kroz Opštinu, a radnici po 6 meseci nisu primali plate. Ovo je prvi put da je budžet koliko toliko zadovoljavajući u smislu da i pored reprograma duga možemo da zatvorimo finansijsku konstrukciju do kraja godine, ali sam u kontaktu sa kolegama iz drugih LJE i znam da situacija nije  dobra. Svi imamo isti problem – zastarjela tehnika i nedostatak ljudstva, nerazumijevanje lokalne samouprave da je potrebno više izdvajanja, pa čak i nerazumijevanje samog pojma lokalnog javnog emitera – čija funkcija nije i ne smije da bude komercijalna, zato i postojimo. Jako je važno da se nađe neki model dodatnog finansiranja, da nas osnaže za pisanje projekata upućenih ka EU i sličnim fondovima, i da nekom sinhronizovanom akcijom vrati dio sredstava lokalnim javnim emiterima koje prihoduje RDC od operatera, a koji nam je ukinut.

Prema Vašem mišljenju, koji događaj je obilježio period od septembra 2017. godine do danas, a tiče se medijske scene u Crnoj Gori i položaja novinara/ki?

Pavlović: Pucanj na novinarku Oliveru Lakić, te smjene u Javnom servisu RTCG su događaji koje pamtim. Ne zaboravimo da je i na auto novinara Seada Sadikovića bačena eksplozivna naprava. Ali takođe pamtim i proizvoljna pisanja pojedinih medija koja za cilj imaju nečiju diskreditaciju, tendenciozne naslove i slično. Bojim se da mediji u našoj državi postaju sve češće batina za obračun sa neistomišljenicima bez obzira iz kojeg političkog spektra dolaze. Lično smatram da se povećava koncentracija vlasništva nad određenim medijima i da nas to vodi u opštu tabloidiotizaciju (da iskoristim taj termin) društva.

Koliko često koristite povjerljive izvore? Da li se poštuje povjerljivost izvora? Da li je nekada od Vas traženo da otkrijete izvore i da li je to pravdano javnim interesom? Kako se taj slučaj riješio?

Pavlović: Povjerljive izvore koristim kada imam priliku za to. Primjera radi – prvi smo objavili da će Predrag Jelušić biti predsjednik OO DPS Budva, iako se njegovo ime nije spominjalo kao ime kandidata za tu funkciju na izborima održanim početkom marta za partijske organe na lokalnom nivou. Povjerljivost poštujemo, ali nije bilo pritisaka do sada da otkrijemo njihova imena niti bi to uradili – posebno jer su informacije koje smo plasirali bile tačne.

Kako ocjenjujete otvorenost ključnih institucija u Crnoj Gori – Vlade, Skupštine, sudova i Tužilaštava? Da li ste primjetili promjene u njihovom odnosu prema medijima (u pogledu otvorenosti ovih institucija za medije)?

Pavlović: Pošto smo mi lokalni javni emiter, prirodom posla i oblasti pokrivenosti – ne komuniciramo sa republičkim organima toliko često. Ali iz našeg iskustva – imamo odličnu saradnju sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, najgora je saradnja sa Ministarstvom zdravlja.


SMCG, Podgorica, 03/09/2018