Martinoviću priznanje za hrabro i etičko izvještavanje

www.balcanicaucaso.org

PODGORICA 23.08.2018. – Crnogorski novinar Jovo Martinović, poznat po izvještavanju o organizovanom kriminalu u Evropi i ratnim zločinima na Balkanu, dobitnik je ovogodišnje nagrade Piter Mekler za hrabro i etičko novinarstvo.

Martinović je radio za najuglednije svjetske medije. On je u oktobru 2015. uhapšen pod optužbom da je dio grupe koja je švercovala drogu, a u pritvoru je proveo 14 mjeseci. Optužbe protiv Martinovića dogodile su se u sred njegovog istraživanja švercovanja droge, oružja i drugih kriminalnih aktivnosti. Postupak protiv njega – kao i neopravdan pritvor – kritikovale su brojne međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu medija.

Iz pritvora je pušten na slobodu još početkom 2017. godine, ali je njegova sloboda kretanja i dalje ograničena. U obavezi je da se svakog mjeseca javlja policiji i kao novinar ne može naći stalno zaposlenje.

“Balkan je region o kojem je moj otac podrobno izvještavao i upoznao se sa tamošnjim prilikama kroz nekoliko sukoba. Priznanje za rad novinara koji je hrabro i po visokoj cijeni platio izvještavanje o dešavanjima u tom dijelu svijeta je najbolji način da se obilježi desetogodišnjica dodjele naših nagrada”, rekla je Kamila Mekler, direktorka projekta nagrade Piter Mekler.

Martinović neće biti  u mogućnosti da prisustvuje uručenju nagrada 27. septembra, već će se prisutnima na ceremoniji obratiti putem video-konferencije.

Porodica i prijatelji Meklera, međunarodno poznatog novinara koji je radio za Frans Pres, Junajted pres i Asošiejted pres, pokrenuli su dodjelu nagrada 2008. godine.

Tokom prethodnih devet godina, nagrade su dobili novinari iz Šri Lanke, Rusije, Hondurasa, Kazakstana, Sudana, Pakistana, Sirije, Burundija i Meksika – zemalja u kojima bavljenje novinarstvo zahtijeva određenu dozu hrabrosti.


www.journalism.cuny.edu, Podgorica, 23/08/2018